| Autor: redakcja1

Wieprzowina drożeje

Zwyżka cen skupu trzody jest podstawą wzrostu cen detalicznych wieprzowiny.

Wieprzowina drożeje
W październiku 2019 r. cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa o 14,6% niż w grudniu 2018 r. i o 14,1% niż w październiku 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,31 zł/kg i była o 11,5% większa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 9,7% do 29,45 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości - łopatki o 25,2% do 15,95 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 11% do 25,69 zł/kg. Wzrost cen będzie prawdopodobnie podstawą spadku konsumpcji wieprzowiny.
 
IERiGŻ-PIB ocenia, że 2019 r. spożycie wieprzowiny może zmaleć o 1,5 kg do 38,5 kg/mieszkańca. Zwyżkę cen detalicznych wieprzowiny zaobserwowano we wszystkich krajach unijnych, poza Wlk. Brytanią. Z danych Eurostatu wynika, że w październiku 2019 r. w porównaniu z rokiem wcześniejszym ceny detaliczne mięsa wieprzowego w UE-28 wzrosły o 6,3%.
 
W czternastu krajach unijnych zwyżka cen była większa od średniej w UE-28, w tym największa na Słowacji o 16,2%, Węgrzech o 15,5%, Bułgarii o 14,3% i w Polsce o 14,1%. W Niemczech i w Czechach, ceny detaliczne wieprzowiny w październiku 2019 r. były wyższe niż rok wcześniej odpowiednio o 5,9% i 5,7%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!