Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrost eksportu hiszpańskiej wieprzowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii zwiększył się o 24%...

W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii zwiększył się o 24% w obrębie roku do 1,1 mln ton, co było głównie zasługą ponad dwukrotnego zwiększenia wolumenu dostaw do Chin do 202 tys. ton. Większe były też wysyłki do innych krajów azjatyckich – do Japonii i Korei Płd.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu wywozu do Państwa Środka zmniejszyła się do 54% z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji. Od stycznia do września br. Hiszpanie zwiększyli dostawy wieprzowiny również do państw członkowskich UE.
 
Największy unijny odbiorca – Francja, obniżyła zakupy o 13%, zwyżkował natomiast eksport m.in. do Włoch i Polski. Zdaniem FAMMU/FAPA, wpływy z wywozu wieprzowiny z Hiszpanii w trzech kwartałach br. zwiększyły się o 19% w skali roku do 2,3 mln ton, co oznacza że wartość jednostkowa wywozu była niższa niż przed rokiem.
 
Ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć dopiero wiosną tego roku, a wartość wysyłek w trzecim kwartale br. była już o 22% większa niż rok temu. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku zwiększyła się o 6% w skali roku do 3 mln ton.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)

    W dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 w stosunku do notowań sprzed tygodnia zaobserwowano spadek cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów, a także stabilizację cen żywca wieprzowego oraz wzrost cen...
  • Ceny mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)
  • Ceny mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)

    W dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 roku w Polsce zaobserwowano wzrost cen zbytu ćwierćtuszy wołowych i kurcząt, a także spadek cen półtuszy wieprzowych oraz tuszek indyków.
  • Kolejne żubry jadą do Hiszpanii
  • Kolejne żubry jadą do Hiszpanii

    Dziewięć polskich żubrów z Białowieży i Gołuchowa wyruszyło w podróż przez Europę. To kolejny transport naszych zwierząt za granicę, realizowany w ramach kompleksowego projektu ochrony...
  • Ceny wieprzowiny (08.04.2018)
  • Ceny wieprzowiny (08.04.2018)

    Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 1 do 8 kwietnia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce wzrosły ceny...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl