| Autor: redakcja11

UE: Eksport wieprzowiny w pierwszym półroczu br. wzrósł o ponad 40% do 2 mln ton

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym półroczu br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych o 43% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.

UE: Eksport wieprzowiny w pierwszym półroczu br. wzrósł o ponad 40% do 2 mln ton

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży znaczący udział miały mięso mrożone 52% oraz podroby i słonina 40 %, których wysłano odpowiednio o 73% i 29% więcej niż rok wcześniej. Natomiast spadek wywozu dotyczył świeżego mięsa o 16%, kiełbas i przetworów o 6% oraz żywca wieprzowego aż o 46%. W analizowanym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona istotnych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Jednocześnie pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. W drugiej połowie roku oczekiwany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów. Z informacji Eurostatu, w czerwcu br. pogłowie świń ogółem i pogłowie zarodowe u ważniejszych unijnych producentów było niższe niż przed rokiem. W przypadku Niemczech zanotowano największy, 5% spadek pogłowia loch zarodowych.

 

FAMMU/FAPA podaje, że kluczowymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w pierwszych sześciu miesiącach tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zaobserwowały znaczne zwyżki zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, ponad dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszej połowie ubiegłego roku, w tym ponad trzykrotnie więcej mrożonego mięsa 491 tys. ton i o połowę więcej tłuszczy i podrobów 455 tys. ton. Zwiększenie wywozu do Chin jest spowodowane redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Analitycy rokują utrzymanie się wysokiego importu wieprzowiny do Chin co najmniej do końca tego roku.

Import wieprzowiny do UE

W omawianym czasie br. państwa unijne zakupiły w krajach trzecich ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, czyli o 15% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była Szwajcaria, jednak import z tego kraju zmalał w skali roku o 1% do 10,1 tys. ton. 



Tagi:
źródło: