| Autor: redakcja1

UE: Eksport wieprzowiny wzrósł o 5% (I-VIII 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych ośmiu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 1 945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, tj. o 5,4% więcej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

UE: Eksport wieprzowiny wzrósł o 5% (I-VIII 2015)

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze -878 tys. ton oraz mięso mrożone - 832 tys. ton, których wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Największa dynamika zwyżki wysyłek miała jednak miejsce w odniesieniu do świeżego mięsa o 38% do 83 tys. ton. Spadek wysyłki dotyczył kiełbas i przetworów wieprzowych o 10% do 114 tys. ton oraz żywca o 30% do 17 tys. ton.
 
Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do sierpnia br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu przeważały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 36% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 63% unijnego wywozu podrobów wieprzowych. Znaczny, bo prawię o połowę wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany zmniejszeniem pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa z uwagi na niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego.
 
W dostawach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. Został spowodowany spadkiem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy. Mniejsze wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po zeszłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim przywozie.
 
Rosja zaimportowała od stycznia do sierpnia br. ok. 9 tys. ton produktów wieprzowych z UE, w tym przede wszystkim smalcu, słoniny i przetworów w stosunku do 57 tys. ton w tym samym czasie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był niemal zerowy. Wynikało to z embarga na import żywności, w tym również wieprzowiny z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.
 
W analizowanym czasie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na  rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze spadki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły z kolei dostawy na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.
 
W trakcie pierwszych ośmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 23 tys. Ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, czyli o 1,2% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze - 16 tys. ton. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w obrębie roku o 15%.



Tagi:
źródło: