| Autor: redakcja1

Unijny eksport wieprzowiny wzrósł do 935 tys. ton (I-IV 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w czasie pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 935 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 6,1% więcej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny eksport wieprzowiny wzrósł do 935 tys. ton (I-IV 2015)

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze w w ilości 422 tys. ton oraz mrożone mięso - 413 tys. ton, których wywieziono odpowiednio o 9% i 22% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Zniżka wywozu dotyczyła żywca o 58% do 4,8 tys. ton oraz kiełbas i przetworów wieprzowych o 15% do 54 tys. ton.

 

Niski kurs euro w stosunku do dolara amerykańskiego w analizowanym okresie przyczynił się do utrzymania konkurencyjności unijnej wieprzowiny na rynkach zagranicznych. Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny.

 

W sprzedaży do Chin i Hongkongu przeważały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 34% więcej i 36% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego wywozu podrobów wieprzowych. Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na zwiększenie ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany spadkiem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy.

 

Więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły także na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niewystarczającą podaż z produkcji wewnętrznej po zeszłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia obniżyła z kolei zakupy z uwagi na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii pośród odbiorców unijnego mięsa wieprzowego.

 

Rosja zaimportowała od stycznia do kwietnia br. jedynie 4,9 tys. ton produktów wieprzowych z UE w postaci słoniny, podrobów i przetworów w stosunku do 50 tys. ton w tym samym czasie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Wynikało to z embarga na import żywności, w tym również wieprzowiny z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r.

 

Największy kontyngent mięsa i produktów wieprzowych wysłano na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona czołowych eksporterów, największe spadki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Wzrosły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia, Belgia i Wielka Brytania.

 

W obrębie pierwszych czterech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 11 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 11,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów przeważały podroby i tłuszcze - 7,6 tys. ton. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, przywóz z tego kraju zwiększył się o 18% w czasie roku do 6,6 tys. ton.



Tagi:
źródło: