| Autor: redakcja1

Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji w 2014 r.

Jak wskazują dane rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2014 r. produkcja trzody chlewnej we wszystkich gospodarstwach w kraju zwiększyła się w stosunku do 2013 r. o 4,7% do 3,81 mln ton wagi żywej – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji w 2014 r.

Produkcja wieprzowiny

Produkcja wieprzowiny wzrosła w obrębie roku o 12,3% do 2,85 mln ton. Zwyżka poziomu wytwarzania nastąpiła mimo perturbacji cenowych oraz rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF).

 

Krajowe pogłowie trzody chlewnej było o 2,6% większe niż rok wcześniej i wyniosło 19,5 mln szt. Regionami Rosji przodującymi w produkcji wieprzowiny były obwód biełgorodzki z 722 tys. ton, kurski - 213 tys. ton, tambowski - 186 tys. ton i pskowski - 82 tys. ton. Najwięksi producenci zwiększają swój udział w rosyjskim rynku.

 

Według krajowego związku producentów trzody chlewnej, w 2014 r. dwadzieścia największych gospodarstw wyprodukowało 1,73 mln ton wieprzowiny, tj. o 23% więcej niż w 2013 r. Ich udział w rynku wzrósł z 54,2% do 59,5%.

 

Zdaniem ekspertów, na konsolidację sektora ma wpływ m.in. zwalczanie ASF przez państwowe władze weterynaryjne. Wirus ASF czyni spustoszenie głównie w małych i średnich gospodarstwach produkcyjnych. Na dzień 1 stycznia 2015 r. przeciętne ceny żywca trzody chlewnej w Rosji wynosiły 99,5 RUB/kg - 1,5 USD/kg.

 

Ministerstwo rolnictwa przewiduje, że w nadchodzących latach produkcja wieprzowiny powinna zwiększyć się przede wszystkim w tych regionach Rosji, w których występuje w dalszym ciągu niski poziom samowystarczalności.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!