Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
PRZYCZEPA WYWROTKA - seria 200 AVANT
2012-01-05 -
Ciągnik Solis-20
2016-05-13 -
Silosy zbożowe z lejem zewnętrznym
2016-05-09 -
Okna Inwentarskie PCV od producenta
2012-02-07
W 2015 r. Rosja wyprodukowała prawie 4 mln ton wieprzowiny
Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w Rosji zwiększyła się o 3,8% w ujęciu roku do 3,96 mln ton wagi poubojowej - podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja wieprzowiny w Rosji
Największą dynamikę zwyżki produkcji zarejestrowano w regonach kurskim, twerskim, biełgorodzkim i pskowskim. Fermy przemysłowe zwiększyły poziom wytwarzania o 8,3% do 3,09 mln ton, a małe gospodarstwa sporo je obniżyły produkcję ze względu na afrykański pomór świń (ASF) oraz niską konkurencyjność.
Wraz ze wzrostem Rosja sukcesywnie zmniejsza kontyngent przywozu wieprzowiny. USDA przewiduje, że w 2015 r. rosyjski import zmaleje prawdopodobnie o 42% w ujęciu roku do 300 tys. ton., a w 2016 r. obniży się o jedną trzecią do 200 tys. ton. Wieprzowina jest objęta rosyjskim embargiem przywozowym z sierpnia 2014 r., przedłużonym do sierpnia 2016 r. Poza tym wwóz jest też ograniczony ze względu na liczne rosyjskie restrykcje sanitarno-weterynaryjne.