| Autor: redakcja1

W 2015 r. Rosja wyprodukowała prawie 4 mln ton wieprzowiny

Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w Rosji zwiększyła się o 3,8% w ujęciu roku do 3,96 mln ton wagi poubojowej - podaje FAMMU/FAPA.

W 2015 r. Rosja wyprodukowała prawie 4 mln ton wieprzowiny

Produkcja wieprzowiny w Rosji

Największą dynamikę zwyżki produkcji zarejestrowano w regonach kurskim, twerskim, biełgorodzkim i pskowskim. Fermy przemysłowe zwiększyły poziom wytwarzania o 8,3% do 3,09 mln ton, a małe gospodarstwa sporo je obniżyły produkcję ze względu na afrykański pomór świń (ASF) oraz niską konkurencyjność.
 
Wraz ze wzrostem Rosja sukcesywnie zmniejsza kontyngent przywozu wieprzowiny. USDA  przewiduje, że w 2015 r. rosyjski import zmaleje prawdopodobnie o 42% w ujęciu roku do 300 tys. ton., a w 2016 r. obniży się o jedną trzecią do 200 tys. ton. Wieprzowina jest objęta rosyjskim embargiem przywozowym z sierpnia 2014 r., przedłużonym do sierpnia 2016 r. Poza tym wwóz jest też ograniczony ze względu na liczne rosyjskie restrykcje sanitarno-weterynaryjne.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!