Kategorie
Zobacz również tu
-
2021-02-28
-
Indeks cen produktów mlecznych FAO
2021-02-27 -
Ceny jaj spożywczych w Polsce (21.02.2021)
2021-02-27 -
Moc płomienia w nagrzewnicach Winterwarm
2021-02-26
Wzrost spożycia wieprzowiny we Francji
Serwis rolny Agreste poinformował, że w obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. konsumpcja wieprzowiny we Francji wyniosła 1,4 mln ton i była o 1,6% większa niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Spożycie wieprzowiny we Francji
Produkcja sięgnęła 1,475 mln ton i była mniejsza o 1%. Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE, zostało wprowadzone pod koniec stycznia br. i przełożyło się na spadek francuskiego eksportu.
Eksport wieprzowiny z Francji
Od stycznia do października 2014 roku Francja wyekspediowała za granicę 460 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Wysyłka do Rosji był niższa o 90%, zmalały także dostawy do Chin. Wzrosła z kolei sprzedaż na inne rynki trzecie, czyli m.in. do Japonii, Korei Płd. i na Filipiny.
Import trzody chlewnej
Zakup miÄ™sa wyniósÅ‚ 463,7 tys. ton i byÅ‚ zbliżony do ubiegÅ‚orocznego. Przywóz żywej trzody chlewnej zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 25% do 3,3 tys. szt., wywóz zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ za to o 3% o 43,8 tys. szt.