Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Okna Inwentarskie stałe z szybą 110x40 cm
2012-03-26 -
Bramka przenośna z drzwiami 25-300158D
2015-03-30 -
Stojak zon4 Remsz
2020-08-03 -
BELARUS 1221
2011-01-04 -
Madeleine
2012-02-03 -
Zestaw do AdBlue DRUM
2016-04-14
Wzrost spożycia wieprzowiny we Francji
Serwis rolny Agreste poinformował, że w obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. konsumpcja wieprzowiny we Francji wyniosła 1,4 mln ton i była o 1,6% większa niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Spożycie wieprzowiny we Francji
Produkcja sięgnęła 1,475 mln ton i była mniejsza o 1%. Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE, zostało wprowadzone pod koniec stycznia br. i przełożyło się na spadek francuskiego eksportu.
Eksport wieprzowiny z Francji
Od stycznia do października 2014 roku Francja wyekspediowała za granicę 460 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Wysyłka do Rosji był niższa o 90%, zmalały także dostawy do Chin. Wzrosła z kolei sprzedaż na inne rynki trzecie, czyli m.in. do Japonii, Korei Płd. i na Filipiny.
Import trzody chlewnej
Zakup mięsa wyniósł 463,7 tys. ton i był zbliżony do ubiegłorocznego. Przywóz żywej trzody chlewnej zmniejszył się o 25% do 3,3 tys. szt., wywóz zwiększył się za to o 3% o 43,8 tys. szt.
