| Autor: redakcja1

Eksport unijnych owoców i warzyw do państw trzecich

W okresie od początku stycznia do końca września 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do państw trzecich o 11% mniej owoców i warzyw względem analogicznego okresu roku 2015.

Eksport unijnych owoców i warzyw do państw trzecich
W sumie we wspomnianym okresie pierwszych trzech kwartałów wysłano 4,3 mln ton, z czego 2,5 mln ton to eksport owoców, tj. spadek o 11%, a 1,8 mln ton to wywóz warzyw, a więc to zniżka o 11%. Wartość wysłanych produktów ogrodnictwa w omawianym okresie zwiększyła się za to o 1% do wartości 3,401 mld euro, przy czym 2,007 mld euro to wartość wysłanych owoców, a 1,393 mld euro odpowiednio warzyw.
 
Najwięcej w czasie pierwszych dziewięciu miesięcy do państw trzecich wywieziono jabłek – 1,1 mln ton o wartości 570,5 mln euro. Na drugim miejscu znalazły się pomarańcze z 250,8 tys. ton za 156,7 mln euro, a na trzecim gruszki z wysyłką na poziomie 190 tys. ton.
 
W przypadku wysyłki warzyw do państw trzecich najwięcej wywieziono cebuli - 572,6 tys. ton za 194 mln euro oraz ziemniaków – 541,2 tys. ton za 216 mln euro.


Tagi:
źródło: