| Autor: redakcja1

Groszek cukrowy – zielone warzywo

Groszek cukrowy – warzywo znane od wielu tysięcy lat o cennych właściwościach odżywczych, prozdrowotnych. Możemy go spożywać na surowo wraz z całym strąkiem lub gotowany, smażony w kompozycji z innymi warzywami. Może być samodzielną przekąska lub dodatkiem do obiadu.

Groszek cukrowy – zielone warzywo
Nadaje się do dań jednogarnkowych, idealnie łączy się z kaszami, warzywami jak i mięsem.
 
Groszek cukrowy zawiera wiele cennych antyoksydantów, które hamują proces starzenia się organizmu, wzmacniają odporność i hamują proces rozwoju nowotworów.
 
Zawarta w nim luteina ma zbawienny wpływ na nasz wzrok , zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Groszek cukrowy to źródło białka. Jest doskonałym pożywieniem dla osób dbających o smukłą sylwetkę oraz dla zwolenników potraw wegańskich lub wegetariańskich.
 
Warzywo to jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera liczne witaminy z grupy B oraz A, E, K, C oraz minerały takie jak: żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń i potas. Groszek cukrowy jest idealnym warzywem dla cukrzyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny (45), a 100 gram groszku cukrowego to tylko 42 kcal.
 
Groszek cukrowy to idealny przysmak dla dzieci i młodzieży, jest słodki i śmiało może zastąpić typowe słodycze. To zielone warzywo ma kształt strąka o małych ziarenkach. Strąki, młode listki oraz pędy groszku są mięsiste, soczyste i wydają charakterystyczny dźwięk podczas spożywania na surowo.


Tagi:
źródło: