| Autor: redakcja1

Na japońskim rynku ziemniaków dominuje przetwórstwo

W 2014 roku wielkość produkcji ziemniaków w Japonii oceniono na 2,466 mln ton w stosunku do 2,412 mln ton w roku 2013 – podaje FAMMU/FAPA.

Na japońskim rynku ziemniaków dominuje przetwórstwo

Rynek ziemniaków w Japonii

Warzywo to było uprawiane na powierzchni 80 tys. ha w odniesieniu do 79,7 tys. ha w roku poprzednim. Przeciętne plony z roku 2014 przewidywano na 30,7 ton/ha.
 
Ostatnie 20 lat to czas spadku produkcji ziemniaków w Japonii, gdyż jeszcze w roku 1986 zbiory sięgały 4,1 mln ton, za to minimalnej zwyżce uległo spożycie z 15 do 16 kg na osobę, choć do wzrostu przyczyniła się zdecydowanie większa popularność frytek.

Dominuje konsumpcja frytek i chipsów

Konsumpcja ziemniaków w 2014 roku w Japonii wyniosła 2,03 mln ton z czego 671 tys. ton było to warzywo w świeżej postaci a pozostałe 1,36 mln ton przetworzone zarówno jako frytki jak i chipsy. Łącznie japońska produkcja frytek w ubiegłym roku oceniona została na jedyne 33 tys. ton, a kraj ten jest netto importerem tego produktu z zeszłoroczną wielkością 368,5 tys. ton. Spożycie frytek w roku 2014 na japońskim rynku to aż przeszło 401 tys. ton.

Czołowym dostawcą na japoński rynek pozostają Stany Zjednoczone oraz Kanada – przeszło 300 tys. ton. W odniesieniu do importu ziemniaków świeżych, konsumpcyjnych wynosi on jedynie 20 tys. ton a większość stanowią ziemniaki z USA.
 
Eksport zarówno ziemniaków świeżych i przetworzonych w postaci frytek odpowiednio 33 ton i 167 ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!