Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Preparat do dezynfekcji OXYDION PLUS DDD-1
2020-04-23 -
Leasing Operacyjny
2016-05-16 -
Ciągnik rolniczy Solis-50
2016-05-13 -
Mulczery ORSI Evo
2015-02-04 -
Salmag z Borem
2012-01-12
Niemcy – Badania wykazały, że to nie ogórki są źródłem epidemii
Eksperci informują, że wyniki najnowszych badań laboratoryjnych są co najmniej zaskakujące. Badania te poddają w wątpliwość przypuszczenia, że to hiszpańskie ogórki są źródłem zatruć pokarmowych.
Testy przeprowadzone w laboratorium dowodzą, że prawdopodobnie bakteria EHEC odkryta w Hamburgu na hiszpańskich ogórkach nie jest przyczyną licznych zatruć pokarmowych w Niemczech i śmierci 15 osób. Informację tę do opinii publicznej podała niemiecka senator ds. zdrowia.
Mimo najświeższych informacji w Niemczech zakaz spożywania ogórków, pomidorów i sałaty nadal się utrzymuje. Według ekspertów bezpieczniej jest nie dać się ponieść emocjom i zapobiegawczo jeszcze przez jakiś czas zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Przynajmniej do czasu, gdy naukowcy odkryją prawdziwe źródło choroby.
Dotychczas na tajemniczą chorobę zmarło w Niemczech kilkanaście osób. Poza tym liczba chorych wraz z osobami o podejrzeniu zarażenia sięga 1500. Odnotowano też pierwszy przypadek śmiertelny we Szwecji.