Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Owijarka bel Z552 - stacjonarna - METAL FACH
2016-05-09 -
Burak cukrowy Ubezpieczenie
2017-06-13 -
MAKROVIT OPTY Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Świetliki kalenicowe
2014-01-10 -
Nawozy wieloskładnikowe
2011-09-21
Niemcy – Badania wykazały, że to nie ogórki są źródłem epidemii
Eksperci informują, że wyniki najnowszych badań laboratoryjnych są co najmniej zaskakujące. Badania te poddają w wątpliwość przypuszczenia, że to hiszpańskie ogórki są źródłem zatruć pokarmowych.

Testy przeprowadzone w laboratorium dowodzą, że prawdopodobnie bakteria EHEC odkryta w Hamburgu na hiszpańskich ogórkach nie jest przyczyną licznych zatruć pokarmowych w Niemczech i śmierci 15 osób. Informację tę do opinii publicznej podała niemiecka senator ds. zdrowia.
Mimo najświeższych informacji w Niemczech zakaz spożywania ogórków, pomidorów i sałaty nadal się utrzymuje. Według ekspertów bezpieczniej jest nie dać się ponieść emocjom i zapobiegawczo jeszcze przez jakiś czas zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Przynajmniej do czasu, gdy naukowcy odkryją prawdziwe źródło choroby.
Dotychczas na tajemniczą chorobę zmarło w Niemczech kilkanaście osób. Poza tym liczba chorych wraz z osobami o podejrzeniu zarażenia sięga 1500. Odnotowano też pierwszy przypadek śmiertelny we Szwecji.
