| Autor: mikolaj

Przemieszczanie ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa był wielokrotnie informowany przez organizacje ochrony roślin innych państw członkowskich Unii Europejskiej, o nieprawidłowościach przy przemieszczaniu przesyłek polskich ziemniaków do innych państw członkowskich Unii Europejskiej, w odniesieniu do sezonu wywozowego 2012/2013.

Przemieszczanie ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej
Przypadki nielegalnego przemieszczania ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich UE, były również przedmiotem dyskusji podczas posiedzenia Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin przy Komisji Europejskiej, które odbyło się w dniach 28.02-01.03.2013 r. w Brukseli. Z wypowiedzi przedstawicieli organizacji ochrony roślin innych państw członkowskich Unii Europejskiej wynika, że masowy przywóz ziemniaków z Polski bez wymaganych dokumentów jest dużym problemem dla tych państw i w związku z tym, wprowadziły one dodatkowe kontrole z ukierunkowaniem na przesyłki ziemniaków pochodzących z Polski. Z przesyłek tych, pobierane były/są również próby do badań laboratoryjnych pod kątem bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, w wyniku których w kilkunastu przypadkach stwierdzono występowanie ww. bakterii.

Komisja Europejska wyraziła duże zaniepokojenie sytuacją nielegalnego wywozu przesyłek ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich UE i poinformowała, że w przypadku dalszego nieprzestrzegania, przez polskie podmioty, ustalonych zasad przemieszczania ziemniaków z Polski do innych państw UE, może nawet określić dodatkowe wymogi w tym zakresie.

Biorąc pod uwagę powyższe, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa ponownie przypomina o zasadach przemieszczania ziemniaków wyprodukowanych w Polsce, do innych państw członkowskich Unii Europejskiej.

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, wyprodukowane w Polsce ziemniaki mogą być wprowadzane do obrotu i przemieszczane do innych państw członkowskich UE, jeśli:
  • zostały wyprodukowane oraz zapakowane lub też dystrybuowane przez podmioty wpisane do rejestru przedsiębiorców, prowadzanego przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, właściwego ze względu miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu, oraz
  • wszystkie ziemniaki w miejscu produkcji, z którego pochodzą przemieszczane bulwy, zostały przebadane przez wojewódzkiego inspektora i uznane za wolne od bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
Przesyłki ziemniaków przemieszczane do innych państw UE powinny być zaopatrzone w:
  • zaświadczenie, wydane przez właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, potwierdzające niewystępowanie bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, oraz odpowiednio
  • paszport roślin, wydany przez właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa - w przypadku sadzeniaków ziemniaka, albo
  • oznakowanie, zawierające co najmniej numer wpisu do rejestru przedsiębiorców podmiotu, który wyprowadza ziemniaki do obrotu oraz kod statystyczny powiatu, na terenie którego ziemniaki były uprawiane - w przypadku ziemniaków innych niż sadzeniaki (oznakowanie może mieć dowolną formę, np. prostej naklejki lub etykiety).
Przygotowanie i załadunek ziemniaków odbywa się pod nadzorem pracowników wojewódzkiego inspektoratu ochrony roślin i nasiennictwa, a po dokonaniu załadunku, środek transportu zabezpieczany jest oficjalną plombą PIORiN.

Informacja o każdej przesyłce ziemniaków, przekazywana jest przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa do służby ochrony roślin kraju ich przeznaczenia, która przejmuje dalszy nadzór nad przesyłką.

Szczegółowe informacje dotyczące zasad przemieszczania ziemniaków do innych państw członkowskich Unii Europejskiej można uzyskać w jednostkach Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa na terenie całego kraju.

Wzór zaświadczenia, wydawanego przez WIORiN, które powinno towarzyszyć przesyłce ziemniaków, przemieszczanej do innych państw UE dostępny jest tutaj.

 


Tagi:
źródło: