| Autor: redakcja1

Sytuacja na rynku warzyw w Polsce

We wrześniu 2013 roku, w ujęciu miesięcznym ceny skupu większości podstawowych gatunków warzyw spadły - podają Grażyna Stępka i Tomasz Smoleński w 10 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Sytuacja na rynku warzyw w Polsce
W tym czasie, w skupie, na rynek produktów świeżych, do przetwórstwa i na eksport zmalały ceny marchwi o 22-26%, cebuli o 3-7% oraz buraków ćwikłowych o 2-9%, a także pomidorów gruntowych, fasoli szparagowej, brokułów różyczkowanych, kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i ziemniaków.
 
Natomiast wzrosły ceny pomidorów spod osłon o 33-83%, ogórków o 1-15%, kapusty białej o 15-31%, pomidorów do mrożenia w przetwórstwie i kapusty czerwonej na eksport.
 
Z kolei w handlu hurtowym niższa cena była za marchew o 17%, kalafiory gruntowe o 16%, buraki ćwikłowe o 15%, kapustę białą o 14%, cebulę i pomidory gruntowe, a wyższa za pomidory spod osłon o 25%, ogórki gruntowe i spod osłon.
 
W porównaniu z wrześniem minionego roku na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie największy wzrost cen odnotowano w odniesieniu do cebuli o 55-104%, kapusty białej o 88-128%, buraków o 67-85%, ogórków do kwaszenia i konserwowania o 43-101%, selerów o 78% i ziemniaków o 250%. Za to spadły ceny pomidorów szklarniowych o 5-28%, kalafiorów i brokułów różyczkowanych.
 
W handlu hurtowym największe wzrosty odnotowały ceny kapusty białej o 200%, cebuli o 85%, buraków ćwikłowych o 64% i kalafiorów gruntowych o 35%. Potaniały jedynie pomidory gruntowe o 19% - stwierdzają eksperci IERiGŻ w październikowym Rynku Rolnym.
 
W sierpniu bieżącego roku w ujęciu miesięcznym, nastąpiła zniżka cen detalicznych większości podstawowych gatunków warzyw świeżych jak papryka o 56%, marchew i buraki - po 65%, pomidory o 27%, pory o 21% oraz cebula o 13%.
 
Z kolei wzrost cen detalicznych odnotowano w obrębie kalafiorów o 13%, a także kapusty białej, pieczarek, ogórków gruntowych i selerów. Ceny detaliczne przetworów warzywnych nie uległy większym zmianom.
 
W odniesieniu do cen detalicznych z sierpnia 2012 r. wzrosły ceny prawie wszystkich warzyw, a wśród nich najbardziej podrożała kapusta biała o 78%, buraki o 51%, ogórki gruntowe o 40%, cebula o 37% i kalafiory o 34%. w tym czasie o 12% potaniały tylko pomidory. Zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 2% - wskazują Grażyna Stępka i Tomasz Smoleński z IERiGŻ-PIB.


Tagi:
źródło: