| Autor: redakcja1

Wzrost ceny warzyw do przetwórstwa

We wrześniu 2013 roku w krajowym skupie oferowano wyższe niż w roku minionym ceny za warzywa do przetwórstwa, co wynikało z mniejszej podaży warzyw na rynku - informuje Bank BGŻ.

Wzrost ceny warzyw do przetwórstwa
Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w dwóch pierwszych dekadach wrzeÅ›nia 2013 roku ceny kalafiorów różyczkowanych wynosiÅ‚y 1,04-1,11 zÅ‚/kg w stosunku do 0,89-1,11 zÅ‚/kg przed rokiem. Natomiast w przypadku brokuÅ‚ów różyczkowanych byÅ‚o to 1,47-1,65 zÅ‚/kg wobec 1,40-1,50 zÅ‚/kg w 2012 roku.
 
Wyższe ceny odnotowano także w odniesieniu do cukinii na kostkÄ™, za którÄ… pÅ‚acono 0,28 zÅ‚/kg, a zatem o 22% wiÄ™cej niż przed rokiem. Fasola szparagowa w omawianym okresie podrożaÅ‚a o 2,7% do poziomu 0,75 zÅ‚/kg. Najbardziej, bo o blisko 200%, zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ ceny cebuli skierowanej do przetwórstwa do 1,29 zÅ‚/kg w stosunku do 0,69 zÅ‚/kg rok wczeÅ›niej.
 
Wzrosty kosztów w przetwórstwie, wynikajÄ…ce z dostÄ™pnoÅ›ci surowca, Å‚agodzÄ… w dużym stopniu również wyższe niż przed rokiem ceny warzyw przetworzonych, w tym też mrożonek warzywnych.
 
WedÅ‚ug danych Foodnews, cena mrożonych kalafiorów z Polski przeciÄ™tnie w analizowanym przedziale czasowym byÅ‚a o 17-19% wiÄ™ksza niż w analogicznym okresie w roku poprzednim i wyniosÅ‚a 0,59-0,64 euro/kg.
 
Mrożone brokuÅ‚y z Polski w tym czasie podrożaÅ‚y o 23-24% do granicy 0,72-0,75 euro/kg. Cena mrożonej cebuli, choć w ostatnim miesiÄ…cu wykazywaÅ‚a tendencje do spadków, Å›rednio w relacji rocznej zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 62% do 0,45 euro/kg.
 


Tagi:
źródło: