Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Zgnilizna twardzikowa na sałacie

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Sprawcą choroby są dwa gatunki grzybów należące do klasy workowców. Jeden poraża sałatę...

Sprawcą choroby są dwa gatunki grzybów należące do klasy workowców. Jeden poraża sałatę tylko w okresie wegetacji, a drugi zarówno w okresie wegetacji, jak i po zbiorze podczas magazynowania główek.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Choroba objawia się początkowo na szyjce korzeniowej w postaci mokrych plam, pokrytych białym, watowatym nalotem. Plamy te wkrótce łączą się obejmując całą łodygę, a później podstawę liści zarówno zewnętrznych, jak i wewnątrz główki. Sałata gnije.
 
W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się za pomocą fragmentów grzybni przenoszonych na narzędziach, butach oraz przez zwierzęta. Źródłem zakażenia mogą być również zarodniki. Rozprzestrzenianiu się choroby sprzyjają wszelkiego rodzaju uszkodzenia roślin oraz przede wszystkim duża wilgotność powietrza. Grzyby zimują w postaci zarodników zimowych.
 
W zwalczaniu choroby bardzo duże znaczenie ma profilaktyka, polegająca na dokładnym zebraniu i zniszczeniu resztek roślin po zbiorze. Ochronę chemiczną roślin należy stosować zgodnie z zaleceniami aktualnego Programu Ochrony Warzyw.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl