Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Przyczepy Rolnicze Hummel Model RMU 24100/L
2021-12-02 -
GŁĘBOSZ PŁUG DŁUTOWY TYP-PDH Agro-Lift
2020-05-21 -
Zbiornik do adblue AB5000 Standard
2013-12-13
I wiesz, co jesz - ziemniaki
Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.

Zupa ziemniaczana z bryndzą
Składniki:
-
10 ziemniaków
-
1,5 l wody
-
30 dag bryndzy
-
2 łyżki stołowe masła
-
kilka gałązek koperku
-
kilka gałązek natki
-
1/2 cytryny
-
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l lekko osolonej, zimnej wody. Gotujemy, aż będą w połowie twarde, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.
Ziemniaczany paprykarz
Składniki:
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżeczki pieprzu Cayenne
-
1 mała papryka
-
1/2 łyżeczki kminku
-
2 duże ziemniaki
-
1 szklanka białego wina
-
świeżo zmielony pieprz
-
1 szklanka śmietany
-
3 łyżki posiekanej ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę, pieprz Cayenne, ostrą paprykę oraz kminek i dusimy przez 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wino oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby można uzupełnić wody. Na końcu dodajemy śmietanę.
Czytaj dalej na następnej stronie...
