Nie widać końca wzrostów notowań na giełdowym rynku oleistych-14.03.2012

Notowania kontraktów terminowych na oleiste zdobywają kolejne wielomiesięczne szczyty. Co ciekawe w kontynuacji wzrostów nie przeszkadza (a zwykle tak jest) umacniający się dolar amerykański. Na giełdach akcji panuje bardzo duży optymizm przekładający się na bicie rekordów przez indeksy giełdowe.

Nie widać końca wzrostów notowań na giełdowym rynku oleistych-14.03.2012
Dla przykładu S&P500 urósł od początku grudnia 2011 o ok 17% i znajduje się na poziomach najwyższych od czerwca 2008 roku. W tym czasie kanadyjska canola i rzepak na Matif umocniły się o ok. 15% a soja na CBoT podrożała o 20%. Jak widać, wzrosty notowań oleistych są zbliżone do tych osiąganych na rynku akcji i świadczą o dużym zaangażowaniu inwestorów finansowych na rynkach towarowych.
 
 
Notowania z wtorku (13-03-2012):

Soja. Podczas wtorkowej sesji soja (kontrakt marcowy) zwiększyła swoją wartość o 1,4%. Kupujący na koniec dnia musieli zapłacić za ten kontrakt 495,8 USD/tonę i była to cena najwyższa tego kontraktu od końca września 2011.

Canola (rzepak na WCE w Kanadzie). Kontrakt marcowy na canolę otworzył się wczoraj wysoko, bo na poziomie 600 cad/t, a następnie przebił jeszcze minimalnie ten poziom. Jednak zamknięcie wypadło ponad 2 cad/t niżej. Notowania canoli zbliżają się do szczytów z lutego/kwietnia i czerwca 2011 r.

Rzepak (MATIF). Kontrakt na rzepak z dostawą w maju podrożał we wtorek o 4 EUR/t (0,9%), wobec czego tona nasion została wyceniona na koniec wtorkowej sesji na 473 euro. Notowania rzepaku rosną od początku grudnia 2011 roku. Kontrakt najbliższy umocnił się w tym czasie z poziomu ok 410 euro do 473 euro/t (+15%). Do ostatnich maksimów ze stycznia 2011 roku (nieco powyżej 520 euro) brakuje jeszcze ok. 50 euro.

 
Notowania złotego z godziny 10:15 (środa - 14.03.2012):
 
EUR/PLN = 4,13 wobec 4,11 we wtorek rano;
USD/PLN = 3,16 wobec 3,13 we wtorek rano;
CHF/PLN = 3,415 wobec 3,41 we wtorek rano.
 
Raport przygotował – Andrzej Bąk WGT S.A.


Tagi:
źródło: