Notowania oleistych na giełdach światowych (18.01.2013 )

Czwartkowy handel na rynku oleistych przebiegał pod znakiem niewielkich przecen. Paryski rzepak z dostawą w lutym, po trzech wzrostowych sesjach, stracił na zamknięciu sesji ok. 0,7%. Obniżki w podobnym zakresie miały miejsce w przypadku kanadyjskiej canoli (-0,6%). Soja notowana w Chicago, mimo napływających wyjątkowo dobrych danych eksportowych, również zakończyła handel na niewielkim minusie (-0,4%).

Notowania oleistych na giełdach światowych (18.01.2013 )
Tygodniowa sprzedaż eksportowa amerykańskiej soi, opublikowana wczoraj po południu przez USDA, okazała się rekordowo wysoka i wyniosła aż 1,788 mln ton. Informacja ta, choć nie miała większego odzwierciedlenia we wczorajszych ruchach cen na giełdzie za oceanem, w dalszej perspektywie powinna być czynnikiem wspierającym wzrosty. Zwłaszcza, że w tym sezonie eksport amerykańskiej soi jest szczególnie duży i już teraz przekracza o ponad 1/3 eksport w analogicznym okresie z poprzedniego sezonu.

Zmiany notowań kontraktów futures od początku bieżącego tygodnia (11.01-17.01.2012):

 
(najbliższy termin dostawy)
 
Soja (CBoT): +4,2%
Canola (Winnipeg): +1,6%;
Rzepak (Matif): +2,2%
 
Notowania z czwartku (17.01.2013):
 
Soja (CBOT). W czwartek soja, w marcowym kontrakcie, straciła na wartości ok. 0,4% wobec czego kupujący na koniec dnia musieli zapłacić za ten towar ok. 525,8 usd/tonę.

Canola (rzepak na WCE). Marcowy kontrakt na kanadyjską canolę potaniał w czwartek o 3,5 cad/t (-0,6%), co doprowadziło cenę towaru do poziomu 592,5 cad/t.
 
Rzepak (MATIF). Paryski rzepak z dostawą w lutym zanotował spadek notowań o ok. 0,7% (- 3 euro/t) i kosztował na koniec sesji 461,25 euro/t.
 
 
Notowania złotego z godziny 10:10 (piątek- 18.01.2013):
 
EUR/PLN =  4,12 w porównaniu do 4,11 w czwartek rano;
USD/PLN =  3,09 w porównaniu do 3,09 w czwartek rano;
CHF/PLN =  3,30 w porównaniu do 3,31 w czwartek rano;
EUR/USD = 1,334 w porównaniu do 1,330 w czwartek rano.
 
Raport przygotowała Marta Juszczyk - WGT S.A.


Tagi:
źródło: