Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Zbiorniki Stalowe
2016-01-07 -
Eletor SYG-01-WR
2021-11-29 -
Traktorek Yanmar YM2210BD 4x4
2011-12-19
Notowania zbóż i oleistych. Dobre szacunki USDA nie spowodowały większych przecen (11.04.2017)
Uczestnicy rynku poznali wczoraj dane fundamentalne, których się spodziewali, stąd minimalna reakcja spadkowa kukurydzy i soi (zaliczyła roczne minimum). Pszenica odbiła w górę, pod wpływem realizacji zysków z bliskiej rekordu krótkiej pozycji spekulacyjnej.
Notowania zbóż i oleistych
Spekulanci od kilku tygodni „grali" pod dobre dane fundamentalne, teraz gdy sezon 2016/17 w przypadku pszenicy praktycznie został podsumowany (zbiory zakończone na obu półkulach) do głosu dochodzić powinno ryzyko pogodowe w okresie wiosennych siewów. Pierwsze prognozy na nowy sezon dla pszenicy nie są aż tak optymistyczne, szczególnie dla produkcji w USA (oczekuje się 10% spadku).
Amerykanie w kwietniowym raporcie poszli śladem prywatnych prognoz różnych ośrodków analitycznych i podnieśli zdecydowanie oczekiwane zbiory soi i kukurydzy w Ameryce Południowej. USDA dokonał także korekt w krajowym bilansie, w konsekwencji których podniesiono prognozę zapasów końcowych pszenicy i soi i pozostawiono na niezmienionym poziomie w przypadku kukurydzy.
Wczoraj fundusze hedgingowe sprzedały netto w Chicago ok.: 6,5 tys. kontraktów na kukurydzę i 5,5 tys. na soję, ale kupiły netto 4 tys. kontraktów na pszenicę.
Kontrakty na Euronext
W Paryżu taniały we wtorek solidarnie kontrakty na stare i nowe zbiory pszenicy, kukurydzy i rzepaku – logiczna reakcja na prospadkowe dane USDA. Z uwagi, że sesja europejska kończy się na blisko 2 godziny przed tą w Chicago, unijna pszenica nie była w stanie zareagować na wzrost notowań tego zboża za oceanem. W konsekwencji delikatnych przecen kontrakty na stare zbiory pszenicy zaliczyły nowe historyczne minimum w cenie zamknięcia (162,25 eur/t).
Czytaj dalej na następnej stronie...
