| Autor: mikolaj

Notowania zbóż i oleistych. Unijna pszenica straciła na wartości (16.02.2016)

Najbliższa seria pszenicy potaniała wczoraj w Paryżu o 1,4% (-2,25 eur/t) do 153,25 eur/t. Do głosu znów doszedł niepokój związany z brakiem tolerancji Egiptu na jakąkolwiek zawartość sporyszu w kupowanej pszenicy.

Notowania zbóż i oleistych. Unijna pszenica straciła na wartości (16.02.2016)

Notowania zbóż

Ministerstwo Rolnictwa Egiptu zapewniało wcześniej, że będzie akceptowana dotychczasowa norma 0,05% zawartość sporyszu, jednak we wtorek Reuters poinformował że Egipt odrzucił kolejny ładunek pszenicy skażony sporyszem, tym razem z Kanady,  co sugeruje, że polityka zerowej tolerancji jest nadal stosowana.

W Chicago, po długim weekendzie, wzrosły wyceny zbóż i soi. Amerykańska pszenica podrożała o 1,3% (seria marcowa), pod wpływem piątkowego raportu CFTC, który pokazał rekordowy wzrost krótkich pozycji netto zajmowanych przez kapitał spekulacyjny w tygodniu kończącym się we wtorek  9-lutego. We wtorek doszło do realizacji zysków z części krótkich pozycji i ceny odbiły w górę - informuje Andrzej Bąk z e-WGT.
 

Zamknięcie notowań futures – wtorek, 16.02.2016:

Matif-pszenica (marzec-16): 153,25 eur/t /-2,25 eur/t (-1,4%);
Matif-kukurydza (marzec-16): 148,75 eur/t /-0,75 eur/t (-0,5%);
Matif-rzepak (maj-16): 356,75 eur/t /-0,25 eur/t (-0,1%);

CBoT-pszenica (marzec-16): 170,4 usd/t /+2,2 usd/t (+1,3%);
CBoT-kukurydza (marzec-16): 142,8 usd/t /+1,6 usd/t (+1,1%);
CBoT-soja (marzec-16): 323,2 usd/t /+2,4 usd/t (+0,7%);
CBoT-śruta soja (marzec-16): 291,5 usd/t /+2,7 usd/t (+0,9%);

Winnipeg-canola (marzec-16): 468,7 cad/t /+1,3 cad/t (+0,3%).

Waluty i ropa – 16.02.2016:

EUR/USD: 1,1143 (-0,10%);
EUR/PLN: 4,405 (+0,27%);
USD/PLN: 3,953 (+0,37%);
CHF/PLN: 3,996 (+0,25%);

Ropa Brent (kwiecień-16): 32,18 usd/baryłkę (-3,6%);
Ropa WTI (marzec-16): 29,04 usd/baryłkę (-1,4%).
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!