| Autor: redakcja5

GUS – Jak odżywia się statystyczny Polak

Wyniki badań GUS wskazują, że statystyczny Polak odżywia się znacznie zdrowiej niż przed laty. Wpływają na to: zmiana nawyków żywieniowych, wzrost zamożności oraz świadomości Polaków.

GUS – Jak odżywia się statystyczny Polak
Z danych GUS wynika, że o 70 procent spadło spożycie mięsa w latach 2000-2011. Wzrosła natomiast konsumpcja mięsa drobiowego o ponad 10 kilogramów od roku 2000 i wyniosła w 2011 roku 25 kilogramów białego mięsa.
 
Zdaniem dietetyków to dobry sygnał w kierunku zmiany tendencji żywnościowej Polaków. Eksperci uważają, że mięso drobiowe zawiera znacznie mniej tłuszczu niż czerwone, dlatego pozwala ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe, powodujące choroby układu krążenia, np. miażdżycę, zawał serca czy nadciśnienie tętnicze.
 
Według danych Polacy spożywają także mniej tłuszczów zwierzęcych, roślinnych, jaj i cukru.
 
Niestety, jednocześnie ograniczona zostaje konsumpcja owoców i warzyw. Statystyczny Polak w ciągu dwóch lat zjadł o jedną czwarta mniej tych produktów. Jak doradzają eksperci – nie należy rezygnować z owoców i warzyw, gdyż zawierają one niezbędne składniki mineralne i witaminy, wśród których istotną rolę odgrywają antyoksydanty. Są to związki biologicznie czynne, chroniące organizm ludzki przed wieloma chorobami, między innymi układu krążenia, nowotworami i cukrzycą. Zawierają również spore ilości wody, co powoduje szybkie uczucie sytości u konsumentów, a w rezultacie zapobiega otyłości i nadwadze.
 
Dane GUS wskazują również na spadek wypalonych papierosów w 2011 wobec roku 2000 o 140 sztuk. Odwrotną tendencję zaobserwowano w konsumpcji piwa. Statystyczny Polak wypił w ubiegłym roku przeciętnie 190 puszek piwa czyli o 56 więcej niż w 2000 r. O 1,3 litra więcej spożyto również trunków najmocniejszych i wyniosło 3,3 litra wobec dwóch z początku wieku. Jedynie wina i miody pitne straciły na zainteresowaniu.


Tagi:
źródło: