Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Kapusta AGROSAD
2020-09-24 -
Lusterka do ciągników Claas, Renault GL0522
2011-12-14 -
Opony rolnicze 14.9-28 marki Alliance
2014-11-07 -
JOHN DEERE - szyba tylna seria 6000
2011-12-13 -
PetroMat Mini
2013-12-13
Komunikat Rady Gospodarki Żywnościowej w sprawie polskiej żywności
Biorąc pod uwagę nasilające się w ostatnim okresie medialne negatywne stwierdzenia dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości polskiej żywności. Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa l Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej pragnie uprzejmie poinformować, że cała żywność produkowana w Polsce, produkowana jest w ramach obowiązujących w całej Unii Europejskiej przepisów prawa żywnościowego i przyjętych standardów.
Polski system urzędowej kontroli żywności przeszedł pozytywnie wszelkie niezbędne audyty i spełnia wymogi unijne. Ze względu na prewencyjny sposób prowadzenia nadzoru należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. Polska żywność, spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i jakości. Jej jakość i bezpieczeństwo cieszą się zaufaniem konsumentów w całej Unii Europejskiej oraz poza jej granicami. Polskie inspekcje urzędowej kontroli żywności i współpracujące z nimi firmy audytorskie krajowe i zagraniczne funkcjonują systemowo i kooperują ze sobą. Nakazuje im to prawo i przyjęte rozwiązania interkorporacyjne, takie jak systemy IFS, czy BRC Food (implementowana jest właśnie wersja „BRC Food 4" i ostatnia wersja systemu IFS) obejmujące nie tylko wszystkie etapy produkcji, ale i logistykę wraz z dystrybucją detaliczną.
Podstawą walki konkurencyjnej na wspólnym rynku europejskim powinna być wyłącznie przewaga rynkowa taka jak jakość i cena produktu.
Tworzenie barier w handlu wspólnotowym na podstawie nieudokumentowanyeh negatywnych opinii, podważających wiarygodność całego unijnego systemu kontroli i bezpieczeństwa żywności źle służy europejskiej gospodarce żywnościowej.
Mam nadzieję, że nieudokumentowane a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach zostaną wyjaśnione i zweryfikowane. Równocześnie deklarujemy w najbliższym czasie, około 19 marca 2013 roku zorganizowanie spotkania z przedstawicielami zagranicznych oraz krajowych mediów, w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.
Bronisław Wesołowski
Przewodniczący RGŻ
