Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Ciągniki Kubota M8560
2014-04-04 -
płyty i łączniki betonowe do siatki i paneli
2011-08-16 -
PNEUMATYCZNE SIŁOWNIKI WAHADŁOWE
2016-04-29 -
Tarcza polerska WG1510
2014-08-05 -
Kosiarka dyskowa 1,65 m
2015-07-07 -
Platforma do bel T955 – 7,2t
2016-02-03
Komunikat Rady Gospodarki Żywnościowej w sprawie polskiej żywności
Biorąc pod uwagę nasilające się w ostatnim okresie medialne negatywne stwierdzenia dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości polskiej żywności. Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa l Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej pragnie uprzejmie poinformować, że cała żywność produkowana w Polsce, produkowana jest w ramach obowiązujących w całej Unii Europejskiej przepisów prawa żywnościowego i przyjętych standardów.
Polski system urzędowej kontroli żywności przeszedł pozytywnie wszelkie niezbędne audyty i spełnia wymogi unijne. Ze względu na prewencyjny sposób prowadzenia nadzoru należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. Polska żywność, spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i jakości. Jej jakość i bezpieczeństwo cieszą się zaufaniem konsumentów w całej Unii Europejskiej oraz poza jej granicami. Polskie inspekcje urzędowej kontroli żywności i współpracujące z nimi firmy audytorskie krajowe i zagraniczne funkcjonują systemowo i kooperują ze sobą. Nakazuje im to prawo i przyjęte rozwiązania interkorporacyjne, takie jak systemy IFS, czy BRC Food (implementowana jest właśnie wersja „BRC Food 4" i ostatnia wersja systemu IFS) obejmujące nie tylko wszystkie etapy produkcji, ale i logistykę wraz z dystrybucją detaliczną.
Podstawą walki konkurencyjnej na wspólnym rynku europejskim powinna być wyłącznie przewaga rynkowa taka jak jakość i cena produktu.
Tworzenie barier w handlu wspólnotowym na podstawie nieudokumentowanyeh negatywnych opinii, podważających wiarygodność całego unijnego systemu kontroli i bezpieczeństwa żywności źle służy europejskiej gospodarce żywnościowej.
Mam nadzieję, że nieudokumentowane a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach zostaną wyjaśnione i zweryfikowane. Równocześnie deklarujemy w najbliższym czasie, około 19 marca 2013 roku zorganizowanie spotkania z przedstawicielami zagranicznych oraz krajowych mediów, w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.
Bronisław Wesołowski
Przewodniczący RGŻ