Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Komunikat Rady Gospodarki Żywnościowej w sprawie polskiej żywności
Biorąc pod uwagę nasilające się w ostatnim okresie medialne negatywne stwierdzenia dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości polskiej żywności. Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa l Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej pragnie uprzejmie poinformować, że cała żywność produkowana w Polsce, produkowana jest w ramach obowiązujących w całej Unii Europejskiej przepisów prawa żywnościowego i przyjętych standardów.
Polski system urzędowej kontroli żywności przeszedł pozytywnie wszelkie niezbędne audyty i spełnia wymogi unijne. Ze względu na prewencyjny sposób prowadzenia nadzoru należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. Polska żywność, spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i jakości. Jej jakość i bezpieczeństwo cieszą się zaufaniem konsumentów w całej Unii Europejskiej oraz poza jej granicami. Polskie inspekcje urzędowej kontroli żywności i współpracujące z nimi firmy audytorskie krajowe i zagraniczne funkcjonują systemowo i kooperują ze sobą. Nakazuje im to prawo i przyjęte rozwiązania interkorporacyjne, takie jak systemy IFS, czy BRC Food (implementowana jest właśnie wersja „BRC Food 4" i ostatnia wersja systemu IFS) obejmujące nie tylko wszystkie etapy produkcji, ale i logistykę wraz z dystrybucją detaliczną.
Podstawą walki konkurencyjnej na wspólnym rynku europejskim powinna być wyłącznie przewaga rynkowa taka jak jakość i cena produktu.
Tworzenie barier w handlu wspólnotowym na podstawie nieudokumentowanyeh negatywnych opinii, podważających wiarygodność całego unijnego systemu kontroli i bezpieczeństwa żywności źle służy europejskiej gospodarce żywnościowej.
Mam nadzieję, że nieudokumentowane a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach zostaną wyjaśnione i zweryfikowane. Równocześnie deklarujemy w najbliższym czasie, około 19 marca 2013 roku zorganizowanie spotkania z przedstawicielami zagranicznych oraz krajowych mediów, w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.
Bronisław Wesołowski
Przewodniczący RGŻ
