Przychody uzyskane z eksportu rolno-spożywczego do Włoch w 2024 r. osiągnęły 2,6 mld EUR, co oznaczało wzrost o 1% r/r.
Na rynek włoski sprzedawano przede wszystkim: mięso wołowe, wyroby tytoniowe, ryby i przetwory rybne, produkty mleczne, pieczywo i wyroby piekarnicze oraz warzywa i przetwory.
Wartość importu produktów rolno-spożywczych z Włoch do Polski w 2024 r. wyniosła 1,9 mld EUR i była o 3% wyższa niż przed rokiem.
Z Włoch do Polski przywożono głównie: kawę, herbatę i kakao, przetwory zbożowo-mączne, warzywa i przetwory, wina, wermuty i szampany, wyroby cukiernicze, tłuszcze roślinne, produkty mleczne, w tym głównie sery i twarogi oraz czekoladę i wyroby czekoladowe.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com