| Autor: kkj6

Spadło spożycie tłuszczy Omega 3

W Polsce potrzebna jest skuteczna kampania reklamowa promująca konsumpcję ryb, gdyż to właśnie one posiadają niezbędne dla organizmu tłuszcze Omega 3.

Spadło spożycie tłuszczy Omega 3

Dlatego też dietetycy zalecają, aby każda dorosła osoba spożywała 10-11 kg ryb rocznie. Dopiero wtedy nasz organizm będzie miał odpowiednią ilość tłuszczy nienasyconych. Kiedyś występowały one w mięsie zwierząt hodowlanych. Niestety z czasem zaczęto je karmić paszą, co wpłynęło na skład chemiczny ich tłuszczu i teraz największą ilość tego cennego związku mamy właśnie w rybach.


Kwasy Omega 3 mają ogromny wpływ na rozwój naszego organizmu. Przede wszystkim chronią skórę przed promieniowaniem UV, a także aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne oraz mają szereg innych zalet. Kwasy wpływają również pozytywnie na serce i mózg. W związku z tym także dzieci powinny regularnie spożywać ryby.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!