| Autor: redakcja1

Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne.

Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski
W okresie styczeÅ„–maj 2022 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej w ramach tej grupy towarowej byÅ‚y wyższe o 37% niż rok wczeÅ›niej i wyniosÅ‚y 3,7 mld EUR, stanowiÄ…c 20% wartoÅ›ci caÅ‚ego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. NajwiÄ™kszy udziaÅ‚ w wartoÅ›ci eksportu miaÅ‚y: miÄ™so drobiowe - 43% i 1,6 mld EUR, miÄ™so woÅ‚owe - 23% i 842 mln EUR, przetwory miÄ™sne - 23% i 834 mln EUR oraz miÄ™so wieprzowe - 9% i 317 mln EUR. Wywóz zwierzÄ…t żywych oraz pozostaÅ‚ych gatunków miÄ™s byÅ‚ relatywnie nieznaczny i stanowiÅ‚ po okoÅ‚o 1% udziaÅ‚u w przychodach z eksportu produktów miÄ™snych z Polski.

DrugÄ… pod kÄ…tem wartoÅ›ci pozycjÄ™ z 13% udziaÅ‚em w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowaÅ‚o ziarno zbóż i przetwory, których caÅ‚kowita sprzedaż, w porównaniu z okresem styczeÅ„–maj 2021 r., wzrosÅ‚a o 20% do 2,3 mld EUR. W analizowanej grupie towarowej przychody z eksportu ziarna zbóż wyniosÅ‚y blisko 1,0 mld EUR. W strukturze wolumenu wysyÅ‚ki 3 mln ton ziarna zbóż kukurydza stanowiÅ‚a 54% i 1,6 mln ton, pszenica – 29% i 885 tys. ton, a żyto i jÄ™czmieÅ„ – po 6% do odpowiednio 135 tys. ton i 121 tys. ton. Krajowi eksporterzy lokowali zboże gÅ‚ównie na rynku unijnym 2,4 mln ton i 79% wysÅ‚anego ziarna.

W okresie styczeÅ„–maj 2022 r. ziarno kukurydzy wywożono przede wszystkim do Niemiec - 853 tys. ton i 53% eksportu tego ziarna, Niderlandów - 215 tys. ton i 13% i Wielkiej Brytanii - 133 tys. ton i 8%. OdbiorcÄ… pszenicy byÅ‚y gÅ‚ównie Niemcy - 384 tys. ton i 43% eksportu tego ziarna, Nigeria - 99 tys. ton i 11% oraz RPA - 93 tys. ton i 11%. Najważniejszym kierunkiem wywozu żyta z Polski byÅ‚y Niemcy z 123 tys. ton i 91% eksportu tego ziarna, a jÄ™czmienia – Niemcy z 56 tys. ton i 46% eksportu tego ziarna oraz Algieria z 31 tys. ton i 25%.

Wzrost wartoÅ›ci eksportu odnotowano w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych o 2% do 1,7 mld EUR, produktów mlecznych o 39% do 1,5 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych o 17% do 1,2 mld EUR, a także warzyw i przetworów o 15% do 0,8 mld EUR oraz owoców Å‚Ä…cznie z przetworami o 12% do 0,7 mld EUR. WiÄ™ksza byÅ‚a też wartość wywozu m.in.: nasion roÅ›lin oleistych i tÅ‚uszczów roÅ›linnych – o 83%, kawy, herbaty i kakao – o 16%, alkoholu – o 18% oraz soków owocowych i warzywnych – o 35%. Zmniejszeniu ulegÅ‚y z kolei wpÅ‚ywy ze sprzedaży zagranicznej ryb i przetworów o 2% do 1,0 mld EUR.


Tagi:
źródło: