| Autor: redakcja1

Tłusty Czwartek - 20 lutego zjemy 7 tysięcy ton pączków

Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.

Tłusty Czwartek - 20 lutego zjemy 7 tysięcy ton pączków
Szacuje siÄ™, że obecnie tego dnia spożywamy przeciÄ™tnie okoÅ‚o 100 milionów pÄ…czków, czyli na jednego mieszkaÅ„ca Polski przypada 2,5 pÄ…czka. Przy zaÅ‚ożeniu, że przeciÄ™tny pÄ…czek waży ok. 70 gramów, 20 lutego br. zjemy  7 tysiÄ™cy ton pÄ…czków. Do przygotowania odpowiedniej iloÅ›ci ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte Å‚Ä…cznie ok. 2,5 tysiÄ…ca ton mÄ…ki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masÅ‚a, 1,3 mln litrów mleka oraz okoÅ‚o 25 mln sztuk jaj.
 
- Ceny pÄ…czków w sklepach i cukierniach zaczynajÄ… siÄ™ od kilkudziesiÄ™ciu groszy, siÄ™gajÄ…c nawet 5-6 zÅ‚ za sztukÄ™. Jest to uzależnione od miejsca zakupu, wielkoÅ›ci miasta, ale też, co ciekawe - pory dnia. Jeżeli natomiast zdecydujemy siÄ™ na przygotowanie pÄ…czków w domu, a po poszczególne skÅ‚adniki udamy siÄ™ do sklepów osiedlowych czy maÅ‚oformatowych, to koszt przygotowania jednego pÄ…czka może wynieść przeciÄ™tnie od 1,16 zÅ‚ do 1,60 zÅ‚ -  mówi Marta Skrzypczyk, Dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas. - Jednak ze wzglÄ™du na wzrosty cen detalicznych cukru, mÄ…ki oraz olejów, koszt ten bÄ™dzie o ok. 5-6% wyższy niż w ubiegÅ‚ym roku - dodaje.

SkÅ‚adnikiem, za który zapÅ‚acimy mniej, jest masÅ‚o. WedÅ‚ug danych GUS, w grudniu 2019 roku ceny detaliczne masÅ‚a byÅ‚y przeciÄ™tnie o ok. 14% niższe niż rok wczeÅ›niej. Z kolei najwiÄ™kszy wzrost cen (o 23% w relacji rocznej) odnotowano w przypadku cukru.
 
Samodzielne przygotowanie pÄ…czków to zadanie pracochÅ‚onne. Dotyczy to także ich produkcji w zakÅ‚adach przetwórczych. WedÅ‚ug danych PontInfo udziaÅ‚ kosztów pracy w kosztach dziaÅ‚alnoÅ›ci operacyjnej branży piekarniczej i ciastkarskiej wynosiÅ‚ w ostatnich latach okoÅ‚o 18%. Dla porównania, w przypadku sektora spożywczego ogóÅ‚em ksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 8%. Tym samym branża w dużo wiÄ™kszym stopniu odczuwa narastajÄ…cy problem z dostÄ™pem do pracowników. W 2019 roku koszty wynagrodzeÅ„ w cukierniach i piekarniach wzrosÅ‚y o prawie 13%, podobnie jak koszty energii, zaÅ› koszty surowców, stanowiÄ…ce okoÅ‚o 41% kosztów ogóÅ‚em, zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o okoÅ‚o 8%.


Tagi:
źródło: