Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Przygotowanie pasz do skarmiania

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Koszty paszy stanowią ponad połowę ogólnych kosztów w produkcji u wszystkich gatunków...

Koszty paszy stanowią ponad połowę ogólnych kosztów w produkcji u wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Wzrost wydajności zwierząt związany jest ze zwiększonym udziałem paszy treściwej w dawce pokarmowej. Paszę treściwą stanowią głównie ziarna zbóż, roślin oleistych i strączkowych.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Każdy rodzaj ziarna ma charakterystyczny skład chemiczny, przy czym jednym rodzajem ziarna nie można zabezpieczyć wymagań biologicznych zwierząt. Natomiast można dobrać skład mieszanki, składającej się z różnych komponentów paszowych, która jest odpowiednia dla zwierząt, z uwzględnieniem poziomu produkcji. Mieszanki takie nazywamy pełnodawkowymi.
 
Mieszanki te powinny spełniać wymagania pod względem:
  • składu, to jest proporcji poszczególnych komponentów paszowych,
  • struktury fizycznej – to jest rozdrobnienia,
  • dokładności wymieszania.
Rozdrabniacze H122 oraz mieszalniki H037 i wagi firmy M-ROL spełniają powyższe wymagania, dodatkowo są niedrogie, spełniają wszystkie normy UE i są wyjątkowo trwałe.


W przypadku drobiu i trzody chlewnej mieszanka pełnodawkowa stanowi jedyną paszę. Skład dawki i ilość skarmianej paszy ustala się dla konkretnej grupy zwierząt z uwzględnieniem wieku i zakładanego poziomu wydajności (przyrostów, mleczności loch, nieśności kur). W przypadku bydła jedną część dawki pokarmowej stanowią pasze gospodarskie, a drugą mieszanka pasz treściwych. Skład mieszanki zależy od wartości pokarmowej pasz gospodarskich.
 
Ziarno skarmiane w formie naturalnej jest słabo wykorzystane przez zwierzęta. Po rozdrobnieniu ułatwiony jest dostęp soków trawiennych przewodu pokarmowego do składników odżywczych zawartych w ziarnie. W ten sposób zdecydowanie poprawia się wykorzystanie paszy do produkcji. Drugą przyczyną rozdrabniania jest to, że z całych ziaren nie można przygotować mieszanki. Obecnie rozdrobnienie jest rutynową czynnością przygotowania ziarna do skarmiania zwierzętom.
 
Ziarno powinno być jednolicie i odpowiednio rozdrobnione. Rozdrabniacze bijakowe ssąco – tłoczące typu H122 gwarantują takie właśnie przygotowanie ziarna.


 
Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2 3

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl