Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Owijarka przyczepa G2020 GOWEIL
2020-07-24 -
PROKMAR DF 504II
2013-07-19 -
Siłownik gazowy na tylna szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Miernik wagowy Matrixll
2013-03-29 -
Strongertube PACELUM
2020-04-06
GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych dla pszenicy
Egipski importer rządowy GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych odnośnie zawartości protein w importowanym ziarnie – podaje FAMMU/FAPA.

Do tej pory nie podjęto jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii. Wiceprzewodniczący GASC Mamdouh Abdel Fattah w wypowiedzi cytowanej przez lokalną prasę poinformował o planach podniesienia parametrów jakościowych dla pszenicy z importu dotyczących zawartości białka z wcześniejszych 12% do 12,5%.
Jak wynika z obecnie obowiązujących wymogów ziarno pochodzące od dostawców z basenu Morza Czarnego - Rosja, Ukraina i Rumunia musi charakteryzować się minimalną zawartością białka wynosząca 12%, z kolei dla pszenicy francuskiej jest to 11,5%.
Zdaniem analityków, jeśli GASC dokona zmian w specyfikacji, to będzie to niesprzyjające dla dostawców z Francji, Niemiec i USA. Umocni się za to pozycja konkurencyjna dostawców z rejonu Morza Czarnego.
W opinii FAMMU/FAPA, jakość unijnej pszenicy z tegorocznych zbiorów jest lepsza niż przed rokiem, ale nie wszystkie parametry są na wysokim poziomie. W przypadku zawartości białka w ziarnie to nie ma rewelacji. Odnosi się to zarówno do pszenicy francuskiej, jak i niemieckiej. Najprawdopodobniej jest to pośredni wynik suszy, która nie wpłynęła wprawdzie na wysokość zbiorów, ale mogła spowodować spadek zawartości protein w ziarnie. Francuska pszenica z tegorocznych zbiorów oferowana na wywóz ma przeważnie zawartość białka wynosząca 11,5%, a niemiecka – 12%.
