Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
HORTIFORM Mg (Nawóz długodziałajacy)
2012-01-16 -
Nawóz wapniowy tlenkowy pow. 60% CaO
2011-07-08 -
DEUTZ - szyba boczna P
2011-12-13
GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych dla pszenicy
Egipski importer rządowy GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych odnośnie zawartości protein w importowanym ziarnie – podaje FAMMU/FAPA.
Do tej pory nie podjęto jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii. Wiceprzewodniczący GASC Mamdouh Abdel Fattah w wypowiedzi cytowanej przez lokalną prasę poinformował o planach podniesienia parametrów jakościowych dla pszenicy z importu dotyczących zawartości białka z wcześniejszych 12% do 12,5%.
Jak wynika z obecnie obowiązujących wymogów ziarno pochodzące od dostawców z basenu Morza Czarnego - Rosja, Ukraina i Rumunia musi charakteryzować się minimalną zawartością białka wynosząca 12%, z kolei dla pszenicy francuskiej jest to 11,5%.
Zdaniem analityków, jeśli GASC dokona zmian w specyfikacji, to będzie to niesprzyjające dla dostawców z Francji, Niemiec i USA. Umocni się za to pozycja konkurencyjna dostawców z rejonu Morza Czarnego.
W opinii FAMMU/FAPA, jakość unijnej pszenicy z tegorocznych zbiorów jest lepsza niż przed rokiem, ale nie wszystkie parametry są na wysokim poziomie. W przypadku zawartości białka w ziarnie to nie ma rewelacji. Odnosi się to zarówno do pszenicy francuskiej, jak i niemieckiej. Najprawdopodobniej jest to pośredni wynik suszy, która nie wpłynęła wprawdzie na wysokość zbiorów, ale mogła spowodować spadek zawartości protein w ziarnie. Francuska pszenica z tegorocznych zbiorów oferowana na wywóz ma przeważnie zawartość białka wynosząca 11,5%, a niemiecka – 12%.