| Autor: redakcja1

Tempo eksportu unijnej pszenicy jest o prawie 70% szybsze niż przed rokiem

W tygodniu kończącym się 16-marca kraje Unii Europejskiej wyeksportowały (poza UE) 425,05 tys. ton pszenicy miękkiej, minimalnie mniej niż w analogicznym tygodniu przed rokiem.

Tempo eksportu unijnej pszenicy jest o prawie 70% szybsze niż przed rokiem
Wynik ten zostanie najpewniej skorygowany w górę wzorem tygodni poprzedzających (dane krajowe spływają czasem z opóźnieniem). Od początku lipca (początek sezonu 2019/20) wywieziono poza UE 22,20 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat aż o 72% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
 
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej sięgnął już 23,47 mln ton i jest o 69% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie).
 
W analizowanym tygodniu udział polskiej pszenicy miękkiej w całym eksporcie wyniósł 98,89 tys. ton (23,3%). W ostatnich 4 tygodniach Polska wyeksportowała średnio po 131 tys. ton pszenicy. Od początku tego sezonu wyeksportowaliśmy poza UE 1,93 mln ton pszenicy, co daje nam 4 miejsce w rankingu eksporterów tego zboża.
 
Pszenica pochodząca z Polski stanowi 8,7% unijnego eksportu pszenicy miękkiej.
 
Tempo eksportu polskiej pszenicy (poza UE) jest o ponad dwa razy wyższe niż sezon wcześniej (w całej UE wzrost sięga 69%). W sezonie 2018/19 (po 37 tygodniach sezonu) polski eksport tego zboża sięgnął 903,35 tys. ton.

W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (34% udział) i Rumunia (17%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także: Niemcy (12%).

UNIJNY IMPORT ZBÓŻ:

Od początku sezonu członkowie UE zaimportowali 18,46 mln ton zbóż, w tym 14,83 mln ton kukurydzy. Jest to o 18% (zboża razem) mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19. Tempo importu kukurydzy jest o 14% gorsze od rekordu z poprzedniego sezonu.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!