| Autor: redakcja1

Wysyłki eksportowe amerykańskiej kukurydzy i pszenicy mocno wzrosły w ostatnim tygodniu

O blisko połowę wzrosły załadunki pszenicy i o 1/3 kukurydzy w stosunku do tygodnia poprzedzającego.

Wysyłki eksportowe amerykańskiej kukurydzy i pszenicy mocno wzrosły w ostatnim tygodniu
Raportowany tydzień (kończący się 11-go marca 2021) przyniósł spadki notowań notowań pszenicy w Chicago do poziomu najniższego od miesiąca. W tym samym czasie spadły wysyłki amerykańskiej soi, chociaż nadal były większe niż rok temu. W przypadku sorgo eksport tygodniowy mocno wzrosł (za sprawą Chin).

Warto zauważyć, że w tygodniu kończącym się 11-go marca do Chin wysłano blisko 100% amerykańskiego sorgo, prawie 1/3 soi, 16% kukurydzy i 10% pszenicy.

Od początku sezonu 2020/21 załadunki eksportowe kukurydzy osiągnęły prawie 30 mln ton (+87% r/r), soi przekroczyły 53 mln ton (+74% r/r), a w przypadku pszenicy zbliżyły się do 20 mln ton (-2% r/r). Największe wrażenie robi wzrost eksportu sorgo do 4 mln ton, w porównaniu do 1,5 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20.



Tagi:
źródło: