Ostatnie tygodniowe dane USDA pokazały odbicie w górę amerykańskiego eksportu zbóż i soi.
W tygodniu kończącym się 1-lipca wysłano poza granice USA 1,24 mln ton kukurydzy (1/3 do Chin), 206 tys. ton soi i 258 tys. ton pszenicy. Pokazuje to wzrost zainteresowania importerów kukurydzą i soją, ale mniejsze zainteresowanie pszenicą, a zwłaszcza sorgo.
Warto przypomnieć, że w 3 tygodniu czerwca wysyłki eksportowe zbóż i soi były na najniższym tygodniowym poziomie od stycznia 2019 r.
W USA już 1-go czerwca zaczął się nowy sezon dla pszenicy, podczas gdy dla kukurydzy, sorgo i soi zacznie się 1-września.
W nowym sezonie (2021/22) amerykańska pszenica sprzedaje się znacznie gorzej niż na początku sezonu 2020/21.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT/Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK