| Autor: redakcja1

Czechy wprowadzają obowiązek informowania o zamiarze importu towarów rolno-spożywczych

Na mocy dekretu nr 172/2015 Republika Czeska nałożyła na importerów sektora spożywczego obowiązek informowania organów sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Czechach o zamiarze importu wybranych rodzajów środków spożywczych.

Czechy wprowadzają obowiązek informowania o zamiarze importu towarów rolno-spożywczych

Należy podkreślić, iż obowiązek informowania organów kontrolnych w miejscu przeznaczenia żywności dotyczy zarówno importu produktów spożywczych z państw trzecich, jak i z państw członkowskich Unii Europejskiej.
 

Obligatoryjne notyfikacje dotyczą następujących artykułów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego:

  • świeże owoce (brzoskwinie i nektarynki, gruszki, jabłka, śliwki, śliwki węgierki, pomarańcze, banany, wino stołowe),

  • świeże warzywa (cebula i czosnek, marchew i seler, pomidor, papryka, ogórki sałatkowe, kapusta, kalafior, brokuły),

  • wczesne i późne ziemniaki spożywcze,

  • produkty wytwarzane z winogron na podstawie rozporządzenia nr 1308/2013 oraz wino stołowe,

  • świeże wino inne niż wino stołowe,

  • mak,

  • suplementy diety.

Na 24 godziny przed przywozem w/w produktów spożywczych importer jest zobligowany do wysłania zgłoszenia przez formularz dostępny na stronie internetowej: szpi.gov.cz/dovozy-prihlaseni.aspx
 

W miejscu przeznaczenia, importer winien przedstawić dokumenty wskazujące na:

  • klasę jakości/gatunek środków rolno-spożywczych,

  • wartość importowanych środków rolno-spożywczych,

  • kraj pochodzenia, nazwę i adres producenta,

  • imię i nazwisko, adres i numer identyfikacyjny odbiorcy środków spożywczych,

  • datę przywozu środków rolno-spożywczych do miejsca przeznaczenia.



Tagi:
źródło: