| Autor: kkj6

Niemcy – Tym razem skażone dioksynami mięso w Polsce?

Jak się okazuje, spośród zarażonego dioksynami mięsa, wieprzowina aż z 35 świń trafiła do Polski oraz Czech.

Niemcy – Tym razem skażone dioksynami mięso w Polsce?

Trzoda chlewna pochodziła z chowu w Dolnej Saksonii. Według danych zwierzęta zostały sprzedane tuż przez nałożeniem zakazu zbytu z powodu wykrycia dioksyn w paszach, które były stosowane w żywieniu trzody chlewnej.


Jak twierdzi Główny Lekarz Weterynarii, na razie nie znane są mu informacje na temat skażonego mięsa, ale dla pewności zarządził dodatkowe badanie całej wieprzowiny jaka jest importowana do Polski z tych okolic, gdzie zachodzi podejrzenie, że mięso stamtąd pochodzące może zawierać dioksyny.

Według obserwacji, w Niemczech w okresie pierwszych dwóch tygodni stycznia tego roku w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, znacznie spadła sprzedaż kurzych jaj, bo o około 20 procent, drobiu oraz wieprzowiny o 10 procent.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!