| Autor: redakcja1

Nowe zasady kontroli oliwy z oliwek w Unii Europejskiej

Obradujący w Brukseli Komitet Zarządzający ds. Oliwy z Oliwek w dniu 6 lutego 2013 roku, podczas głosowania w sprawie zmian zarządzania kontrolą jakości oliwy oraz jej oznakowania w ramach propozycji KE dot. „Planu Działania” dla sektora nie uzyskał kwalifikowanej większości głosów.

Nowe zasady kontroli oliwy z oliwek w Unii Europejskiej
Według informacji uzyskanych przez FAMMU/FAPA dalsze kroki poczyni teraz Komisja Europejska. Oczekuje się bowiem pisemnej propozycji, w której będzie wymagane od państw członkowskich zapewnienia minimum jednej kontroli dla każdej partii 1000 ton oliwy sprzedawanej w granicach państwa. Zmiana będzie również wymagać opublikowania rezultatów testów przez system standaryzacji.
 
Działania te są częścią 18 stronicowego dokumentu: „Plan Działania” dla sektora oliwy z oliwek opublikowanego 18 czerwca 2012 roku, a mającego na celu eliminację oszustw oraz poprawę jakości oliwy. Nowe przepisy powinny wejść w życie 1 stycznia 2014 roku.

Zmiany obejmą także nowe zasady etykietowania oliwy z oliwek. W ramach nowych przepisów na opakowaniach powinny się m.in. znaleźć informacje o pochodzeniu oliwy. Wskazane jest także dobre zabezpieczone pojemników.
 
Poza tym, jak podaje FAMMU/FAPA przedstawiciele Komisji wyrazili pogląd, że postęp w kwestii standaryzacji jakości oliwy zależy od ustaleń na forum międzynarodowej Rady ds. Oliwy.


Tagi:
źródło: