| Autor: kkj6

Portugalia – Coraz bardziej jest widoczny brak wołowiny i wieprzowiny

Jak się okazuje, zaledwie 74 procent spożywanego przez Portugalczyków mięsa pochodzi z ich rodzimych hodowli.

Portugalia – Coraz bardziej jest widoczny brak wołowiny i wieprzowiny

Portugalski popyt na mięso jest ostatnio tak wysoki, że tamtejsze zakłady mięsne nie nadążają z produkcją. Niemniej jednak to było do przewidzenia, gdyż w latach ubiegłych Portugalia stopniowo zmniejszała produkcję wielu gatunków mięs.


Aktualna sytuacja to początek konsekwencji nieodpowiedniej polityki branży mięsnej, co wykorzystały zakłady z innych krajów. Dlatego też, najwięcej mięsa eksportują kraje Ameryki Południowej oraz Unii Europejskiej.


Jednakże najgorzej jest z produkcją wołowiny. Szacuje się, że rodzima produkcja pokrywa tylko 52 procent zapotrzebowania na to mięso.


foto. Piotr Andrzejewski


Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!