Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny bydła i wołowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie styczeń-październik 2017 r. skupiono 593,4 tys. ton bydła w wadze żywej, czyli o...

W okresie styczeń-październik 2017 r. skupiono 593,4 tys. ton bydła w wadze żywej, czyli o 13% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 171 tys. ton wołowiny, co oznacza zwyżkę o 11%.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,29 zł/kg i była o 6,3% wyższa niż przed rokiem, natomiast w październiku br. wzrosła o 2,1% do 6,44 zł/kg w porównaniu z wrześniem 2017 r. Cena skupu młodego bydła w październiku br. była na poziomie 6,68 zł/kg i była o 2,7% większa niż przed miesiącem. Zwyżka cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę stosunku cen żywiec:mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych dziesięciu miesiącach br. niż w porównywalnych miesiącach 2016 r.
 
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu listopada 2017 r., tak jak do tej pory, najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym - 5,81 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,80 zł/kg. Ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym - 10 812 zł/t, a byków w regionie północnym - 13 734 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najwyższe w regionie południowym - 13 985 zł/t, a krów w regionie północnym - 11 404 zł/t.
 
Na poziomie detalu, od stycznia do października 2017 r., mięso wołowe zdrożało o 2,7%, a cielęce o 1,8%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. W październiku 2017 r. w porównaniu z grudniem 2016 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,73 do 18,91 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,60 do 27,59 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,53 do 33,21 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,29 do 29,05 zł/kg i mięsa cielęcego bez kości z 47,34 do 48,17 zł/kg.
 
Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 13.11-19.11.2017 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce mniejsza o 11% niż w UE - 387,43 EUR/dt i wyniosła 345,97 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 12% i 346,07 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również u naszych najważniejszych odbiorców tj. we Włoszech o 18%, Niemczech o 15%, Hiszpanii o 12%, Francji o 3% i Wielkiej Brytanii o 18%.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl