| Autor: redakcja6

Ceny wołowiny w Polsce na stosunkowo niskim poziomie

Od połowy marca bieżącego roku obserwowana jest stała tendencja spadkowa cen bydła – informują analitycy Banku BGŻ.

Ceny wołowiny w Polsce na stosunkowo niskim poziomie
Do obserwowanej od marca niekorzystnej sytuacji cenowej producentów bydła przyczyniły się najprawdopodobniej niesprzyjające warunki w handlu zagranicznym. Z danych MRiRW wynika, że od początku roku do końca czerwca wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego zmniejszył się w skali roku o 7% i wyniósł 128,4 tys. ton.
 
Przypomnijmy, iż do końca lutego obserwowano rosnącą dynamikę wywozu mięsa wołowego z Polski, co przekładało się na utrzymanie wysokich jego cen. Według MRiRW, maksymalna cena wyniosła w pierwszym tygodniu lutego 6,56 zł/kg.
 
Jednak zmiany, jakie miały miejsce na rynku wołowiny, wynikające z wprowadzenia zakazu uboju rytualnego oraz afery mięsnej, w dużej mierze wpłynęły na zmniejszenie wywozu mięsa z kraju i spadki jego cen.
 
W związku z tym, w okresie od 26 sierpnia do 1 września 2013 roku za kilogram mięsa wołowego płacono średnio 5,92 zł, co oznacza spadek o 0,64 zł wobec najwyższej ceny z początku lutego oraz 10-procentową zniżkę w ciągu siedmiu miesięcy.
 
Warto przy tym zauważyć, iż obserwowana na polskim rynku sytuacja cenowa jest zupełnie inna niż w przypadku średnich cen w całej Unii Europejskiej. Z danych Eurostatu wynika, że od połowy lipca do pierwszego tygodnia września bieżącego roku ceny tego gatunku mięsa wzrosły o 1%.
 
Eksperci podejrzewają, iż obecne zniżki cen w Polce wynikają ze znacznego spadku wolumenu eksportu, który w pierwszej połowie 2013 roku obniżył się o 9,6 tys. ton do poziomu 128,4 tys. ton. Oznacza to 11% spadek wywozu nieprzetworzonego mięsa wołowego świeżego lub chłodzonego w relacji rocznej.
 
Jak podają analitycy Banku BGŻ, tak duże obniżki eksportu są spowodowane zaprzestaniem przez Turcję importu mięsa z Unii Europejskiej, w tym także z Polski. Warto podkreślić, że jeszcze rok temu Turcja była głównym odbiorcą świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego z naszego kraju. Wprawdzie inni ważni odbiorcy zaimportowali o 8,5 tys. ton więcej mięsa, jednak nie zrekompensowało to odnotowanego spadku wolumenu eksportu do Turcji i Holandii.
 
W analizowanym okresie wzrósł natomiast wywóz mięsa wołowego mrożonego o 17% do poziomu 25,5 tys. ton, na co miała przełożenie zwyżka wolumenu wywozu mięsa do Uzbekistanu. Kraj ten zaimportował bowiem 3,7 tys. ton mrożonego mięsa wołowego i stał się głównym jego odbiorcą z Polski.
 
Zdaniem ekspertów, w najbliższym czasie nie należy spodziewać się poprawy sytuacji polskich producentów wołowiny. Istotne odbicie może mieć miejsce najwcześniej w kolejnych miesiącach 2013 roku.

 



Tagi:
źródło: