| Autor: redakcja1

Ceny wołowiny

Na poziomie detalu od stycznia do sierpnia 2017 r. mięso wołowe zdrożało średnio o 2,6%, a cielęce o 1,7%.

Ceny wołowiny
W sierpniu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny detaliczne wołowiny i cielęciny były wyższe o 0,3%. Mięso wieprzowe staniało o 0,2%, a drobiowe o 0,6%.
 
Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. W sierpniu 2017 r. w porównaniu ze styczniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,85 do 19,01 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,81 do 27,27 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 33,30 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,57 do 28,81 zł/kg i mięso cielęce bez kości z 47,39 do 48,07 zł/kg.
 
Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ, polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 11.08-17.09.2017 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 14% mniejsza niż w UE i wyniosła 329,18 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 13% do 329,27 EUR/dt.
 
Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również we Włoszech o 20%, Niemczech o 14%, Hiszpanii o 16%, Francji o 5% i Wielkiej Brytanii o 24%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!