Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Piecyk na drewno Andorra szary – Thorma
2020-08-03 -
KARCZOWNIK "SAMSON DUO" 60
2016-04-21 -
Rotator skrzyni do przodu K80-1200-S WIFO
2020-10-13 -
Nakrętka z łapą fi 355
2011-02-10
Ceny zbytu polskich przetworów mleczarskich rosną
Po spadkach, które zostały odnotowane w październiku oraz listopadzie zeszłego roku wraz z początkiem grudnia 2010 roku w branży mleczarskiej widać utrzymującą się tendencję wzrostową cen zbytu artykułów mleczarskich.

W poprzednim miesiącu średnia cena sprzedaży przetworów mleczarskich wzrosła o blisko 3 procent. Z kolei w miesięcznej relacji oscylowała na poziomie niespełna 6 procent większym niż w tym samym okresie roku 2009.
Natomiast w przypadku dojrzewających serów, a także twarogów początek tego roku przyniósł kolejne podwyżki. Również odtłuszczone mleko w proszku mocno podrożało, bo w relacji tygodniowej aż o ponad 3 procent.
Niemniej jednak masło w blokach oraz konfekcjonowane, a także śmietana, jogurty oraz mleko spożywcze pasteryzowane potaniały.
