Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Probiotyki dla roślin - Bokashi ProBiotics™
2014-02-13 -
KOSIARKI PIKO SAMASZ
2020-09-17 -
Agregat Uprawowy 2,5 M
2014-01-05 -
Zestaw ST
2013-12-13 -
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Miotacz gnojowicy
2011-05-25
Chiny – Spadek produkcji wołowiny
W nadchodzącym roku produkcja chińskiego mięsa będzie o 3 procent niższa od tegorocznej i osiągnie poziom 81,4 mln ton.
W dalszym ciągu najwięcej w tym kraju spożywa się mięsa wieprzowego, którego udział wynosi 63 procent. W przypadku drobiu jest to udział 23 procent w całej produkcji mięs, 7 procent przypada wołowinie, a mięso owcze stanowi 6 procent ogólnego spożycia mięs.
Niestety w nadchodzącym roku mniej będzie mięsa wołowego i to o 1 procent wobec aktualnej produkcji, która wynosi 5,5 mln ton. Na taki stan rzeczy niemały wpływ będzie miał spadek pogłowia bydła o 1 procent, czyli do granicy 46,2 mln sztuk. W związku z tym zwiększy się import tego gatunku mięsa o 7 procent osiągając wynik 45 tysięcy ton.
Również o 4 procent wzrośnie eksport, który zamknie się w ilości 57 tysięcy ton, a to za sprawą większego zainteresowania mięsem wołowym.
