| Autor: redakcja6

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (I-VI 2013)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku państwa członkowskie zaimportowały w ekwiwalencie mięsa łącznie o 8,4% więcej mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego w relacji rocznej. Z kolei eksport ukształtował się na poziomie aż o 13,7% niższym.

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (I-VI 2013)
W okresie od stycznia do końca czerwca zaimportowano łącznie 167, tys. ton mięsa, żywca i produktów z wołowiny z krajów trzecich.
 
Najwięcej mięsa sprowadzono z Brazylii (71,4 tys. ton), Urugwaju (30,2 tys. ton) oraz Argentyny (24,7 tys. ton). Łączny udział tych trzech państw w imporcie wyniósł 75%.
 
W analizowanym okresie przywieziono także 12,2 tys. ton wołowiny z Australii oraz 10,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Z kolei import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 9,2 tys. ton, natomiast z Namibii i Szwajcarii – 4,9 tys. ton i ok. 2 tys. ton odpowiednio.
 
Odwrotną tendencję obserwowano w przypadku eksportu mięsa, produktów wołowych, a także jego żywca. Kraje Wspólnoty wyeksportowały bowiem łącznie 212,6 tys. ton tego gatunku mięsa. Dostawy na główny rynek zbytu jakimi jest Turcja obniżyły się aż o 93,4% do 3,7 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 26% do 32,5 tys. ton. Natomiast więcej tych towarów trafiło do Szwajcarii (o 39% do 12,6 tys. ton), Libanu (o 41% do blisko 14 tys. ton) oraz Algierii (o 71% do 11,8 tys. ton).
 
Pomimo spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu, Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, jego produktami oraz żywcem.


Tagi:
źródło: