| Autor: redakcja1

UE: Handel mięsem oraz żywcem wołowym (IQ 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w I kwartale 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa w sumie 73,8 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 0,7% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

UE: Handel mięsem oraz żywcem wołowym (IQ 2015)

Import wołowiny

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 33,9 tys. ton, Urugwaju - 10,1 tys. ton oraz z Argentyny - 9,6 tys. ton. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się w granicy 72,7%. W analizowanym okresie sprowadzono również 6,6 tys. ton wołowiny z Australii, 6,2 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 2,5 tys. ton z Nowej Zelandii. Przywóz tego gatunku mięsa z Botswany oraz Namibii wyniósł odpowiednio 1,5 tys. ton oraz 1,4 tys. ton, a import ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 1,3 tys. ton.

Eksport wołowiny

W I kwartale br. kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie 133,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, a więc o 18,3% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wysyłki do Hongkongu, Libanu, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Bośni i Hercegowiny zwiększyły się odpowiednio o 44,5% do 15,3 tys. ton, o 94,6% do 12,6 tys. ton, o 47,2% do 9,2 tys. ton oraz o 8,9% do 7,6 tys. ton.

 

Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Ghany o 15,0% do 9 tys. ton, Szwajcarii o 17,6% do 7,4 tys. ton, Algierii o 6,2% do 5,1 tys. ton, Izraela o 49,7% do 3,2 tys. ton, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 3,3% do 2,4 tys. ton oraz Kuby o 23,5% do 2,3 tys. ton. Zmalał za to unijny eksport do Angoli o 30,9% do 2,3 tys. ton, Libii o 22,1% do 3,4 tys. ton, a także do Kazachstanu o 19,4% do 867 ton i Uzbekistanu o 7,8% do 1,1 tys. ton.

UE eksporterem netto wołowiny

W okresie styczeń-marzec 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans 23,2 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane należy stwierdzić, że Wspólnota była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

 



Tagi:
źródło: