| Autor: redakcja1

Handel polskim żywcem wołowym w sezonie 2013/2014

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w okresie styczeń-luty 2014 r. był niższy o blisko 7% w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego w 47,1 tys. ton w wadze produktu – poinformowała Dorota Pasińska w majowym Rynku Rolnym.

Handel polskim żywcem wołowym w sezonie 2013/2014
Zadecydował o tym głównie spadek wysyłki mięsa wołowego świeżego i schłodzonego o 10% do 31,2 tys. ton, mięsa mrożonego o 2% do 9,6 tys. ton oraz bydła rzeźnego o 8% do 2,9 tys. ton.
 
Z kolei wywóz przetworów wołowych zwiększył się w tym czasie o niemal 10% do 3 tys. ton, a bydła hodowlanego o 90%, w tym głównie jałówek do 0,4 tys. ton. Jednocześnie obniżyła się o 17,5% liczba wyeksportowanych sztuk bydła na co wpłynęło przede wszystkim zmniejszenie o 20,5% liczby wysłanych cieląt o wadze do 80 kg.
 
Dorota Pasińska zauważa, że pozytywną stroną zniżki eksportu bydła rzeźnego jest zatrzymanie go w gospodarstwach w celu dotuczenia, a następnie ubój z przeznaczeniem na wysyłkę w postaci mięsa wołowego, za które można uzyskać większe ceny.
 
Dominującą pozycję w polskim eksporcie podobnie jak przed rokiem miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 87%.
 
Przeciętna cena transakcyjna wołowiny schłodzonej w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. wynosiła 3,32 EUR/kg i była o 3,1% mniejsza od ceny uzyskiwanej w ubiegłym roku. Wołowina mrożona potaniała w tym czasie o 8% do 3,33 EUR/kg, bydło rzeźne o 6% do 2,53 EUR/kg, przetwory wołowe o 4,6% do 3,28 EUR/kg, mięso solone, suszone i wędzone o 15,6% do 3,18 EUR/kg.
 
Zdaniem specjalistki IERiGŻ, cena bydła hodowlanego pozostała niezmienna i wynosiła średnio 3,15 EUR/kg. Największymi importerami polskiego bydła podobnie jak przed rokiem była Hiszpania - 4 tys. sztuk, Włochy - 9,3 tys. sztuk i Holandia - 7,9 tys. sztuk, a mięsa mrożonego i chłodzonego Włochy - 10,9 tys. ton, Niemcy - 5,9 tys. ton, Holandia - 4,9 tys. ton, Hiszpania - 3,2 tys. ton i Francja - 2,6 tys. ton.
 
Zakup żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. zwiększył się w odniesieniu do analogicznego okresu roku wcześniejszego o 20% do 7,1 tys. ton. Zadecydował o tym głównie wzrost importu bydła hodowlanego o 50,9 % do 2,7 tys. ton, bydła rzeźnego o 50,4% do 2,2 tys. ton oraz przetworów wołowych o 7,1% do 0,3 tys. ton.
 
Import cieląt o wadze do 80 kg wzrósł o 124% do 4,2 tys. szt., 0,3 tys. ton i był o 2,3 tys. sztuk większy niż przed rokiem. Przeciętna cena w imporcie bydła rzeźnego była mniejsza o 3% do 1,79 EUR/kg, a bydła hodowlanego o 3% większa do 2,30 EUR/ kg w.ż. Najwięcej cieląt zakupiono na Litwie - blisko 3,0 tys. sztuk i na Słowacji - 1,2 tys. szt.
 
Jak zauważa Pasińska, wysyłka mięsa wołowego świeżego, schłodzonego i mrożonego w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. spadł o 21% do 1,9 tys. ton, przede wszystkim w wyniku sporo niższego importu mięsa wołowego schłodzonego, bo o 28% mniejszego do 1,3 tys. ton. Około 96% wołowiny mrożonej i schłodzonej pochodziło z Słowacji - 1,4 tys. ton, Niemiec - 0,5 tys. ton, Irlandii - 0,4 tys. ton i Litwy - 0,3 tys. ton.
 
Pomimo sporego wzrostu importu żywca wołowego, mięsa i przetworów wołowych saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w ciągu pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. pozostało dodatnie, ale zmalało do 137 mln EUR.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!