Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Handel polskim żywcem wołowym w sezonie 2013/2014

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w okresie styczeń-luty 2014 r. był...

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w okresie styczeń-luty 2014 r. był niższy o blisko 7% w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego w 47,1 tys. ton w wadze produktu – poinformowała Dorota Pasińska w majowym Rynku Rolnym.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Zadecydował o tym głównie spadek wysyłki mięsa wołowego świeżego i schłodzonego o 10% do 31,2 tys. ton, mięsa mrożonego o 2% do 9,6 tys. ton oraz bydła rzeźnego o 8% do 2,9 tys. ton.
 
Z kolei wywóz przetworów wołowych zwiększył się w tym czasie o niemal 10% do 3 tys. ton, a bydła hodowlanego o 90%, w tym głównie jałówek do 0,4 tys. ton. Jednocześnie obniżyła się o 17,5% liczba wyeksportowanych sztuk bydła na co wpłynęło przede wszystkim zmniejszenie o 20,5% liczby wysłanych cieląt o wadze do 80 kg.
 
Dorota Pasińska zauważa, że pozytywną stroną zniżki eksportu bydła rzeźnego jest zatrzymanie go w gospodarstwach w celu dotuczenia, a następnie ubój z przeznaczeniem na wysyłkę w postaci mięsa wołowego, za które można uzyskać większe ceny.
 
Dominującą pozycję w polskim eksporcie podobnie jak przed rokiem miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 87%.
 
Przeciętna cena transakcyjna wołowiny schłodzonej w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. wynosiła 3,32 EUR/kg i była o 3,1% mniejsza od ceny uzyskiwanej w ubiegłym roku. Wołowina mrożona potaniała w tym czasie o 8% do 3,33 EUR/kg, bydło rzeźne o 6% do 2,53 EUR/kg, przetwory wołowe o 4,6% do 3,28 EUR/kg, mięso solone, suszone i wędzone o 15,6% do 3,18 EUR/kg.
 
Zdaniem specjalistki IERiGŻ, cena bydła hodowlanego pozostała niezmienna i wynosiła średnio 3,15 EUR/kg. Największymi importerami polskiego bydła podobnie jak przed rokiem była Hiszpania - 4 tys. sztuk, Włochy - 9,3 tys. sztuk i Holandia - 7,9 tys. sztuk, a mięsa mrożonego i chłodzonego Włochy - 10,9 tys. ton, Niemcy - 5,9 tys. ton, Holandia - 4,9 tys. ton, Hiszpania - 3,2 tys. ton i Francja - 2,6 tys. ton.
 
Zakup żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. zwiększył się w odniesieniu do analogicznego okresu roku wcześniejszego o 20% do 7,1 tys. ton. Zadecydował o tym głównie wzrost importu bydła hodowlanego o 50,9 % do 2,7 tys. ton, bydła rzeźnego o 50,4% do 2,2 tys. ton oraz przetworów wołowych o 7,1% do 0,3 tys. ton.
 
Import cieląt o wadze do 80 kg wzrósł o 124% do 4,2 tys. szt., 0,3 tys. ton i był o 2,3 tys. sztuk większy niż przed rokiem. Przeciętna cena w imporcie bydła rzeźnego była mniejsza o 3% do 1,79 EUR/kg, a bydła hodowlanego o 3% większa do 2,30 EUR/ kg w.ż. Najwięcej cieląt zakupiono na Litwie - blisko 3,0 tys. sztuk i na Słowacji - 1,2 tys. szt.
 
Jak zauważa Pasińska, wysyłka mięsa wołowego świeżego, schłodzonego i mrożonego w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. spadł o 21% do 1,9 tys. ton, przede wszystkim w wyniku sporo niższego importu mięsa wołowego schłodzonego, bo o 28% mniejszego do 1,3 tys. ton. Około 96% wołowiny mrożonej i schłodzonej pochodziło z Słowacji - 1,4 tys. ton, Niemiec - 0,5 tys. ton, Irlandii - 0,4 tys. ton i Litwy - 0,3 tys. ton.
 
Pomimo sporego wzrostu importu żywca wołowego, mięsa i przetworów wołowych saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w ciągu pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. pozostało dodatnie, ale zmalało do 137 mln EUR.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • Targi Agritechnica 2017
  • Targi Agritechnica 2017

    W dniach od 12 do 18 listopada 2017 r. (Dni Ekskluzywne 12 i 13 listopada) w Hanowerze odbędą się międzynarodowe targi techniki rolniczej Agritechnica 2017. Organizatorem wystawy jest Niemieckie...
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!

    Setki wystawców z kraju oraz zagranicy, blisko 1000 wspaniałych okazów zwierząt, udział w licznych pokazach, konkursach, a także spotkaniach edukacyjnych - tego może się spodziewać każdy, kto...
  • play Za nami łódzka FERMA 2018
  • Za nami łódzka FERMA 2018

    W miniony weekend, tj. 17-18 lutego br. po raz kolejny na terenie Hali Expo i MOSiR, odbyły się XVIII Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXI Międzynarodowe Targi FERMA Świń i Drobiu.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl