Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Szansa na obniżenie kar za przekroczenie kwoty mlecznej?

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Polska przekroczyła przyznany limit produkcyjny mleka po raz drugi z rzędu, w związku z czym...

Polska przekroczyła przyznany limit produkcyjny mleka po raz drugi z rzędu, w związku z czym polscy gospodarze znowu zapłacą kary za przekroczenie krajowej kwoty mlecznej – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Mając w perspektywie likwidację kwotowania mleka, Polskie Ministerstwo Rolnictwa chce, aby Komisja Europejska zniosła redukcję współczynnika tłuszczowego, co pozwoliłoby znacząco zmniejszy wysokość kar.
 
Wniosek w tej sprawie znajduje się już w Brukseli i w przeciągu miesiąca będzie wiadomo, czy Komisja Europejska przychyli się do tej prośby. Jak wynika ze wstępnych danych Agencji Rynku Rolnego (ARR) krajowy limit dostaw hurtowych przysługujący Polsce w ubiegłym roku kwotowym został przekroczony o 1,7%, co daje 170 mln kg nadwyżki.
 
Zgodnie z prawodawstwem unijnym, jeśli kraj członkowski wprowadzi do obrotu mleko i przetwory mleczne przekraczające krajową kwotę, musi wnieść opłatę z tytułu nadwyżek. Dla roku kwotowego 2013/2014 wynosi ona 27,83 EUR za każde 100 kg mleka wyprodukowane ponad limit.
 
W związku z tym przewidywana opłata, jaką Polska musiałaby uiścić z tytułu nadprodukcji wyniesie blisko 47 mln EUR, a więc 195 mln PLN. Na tak wysokie przekroczenie przyznanych kwot wpływ ma m.in. redukcja współczynnika tłuszczowego. Każdy producent mleka ma swoją indywidualną kwotę oraz współczynnik tłuszczowy, który został dla niego ustalony w roku referencyjnym 2003/2004.
 
W sytuacji, kiedy gospodarz sprzedaje do mleczarni surowiec o większej zawartości tłuszczu, ta sprawdza o ile przekroczył swój poziom i nadwyżkę przelicza na dodatkowe litry mleka. W ten sposób producentom, mającym zbyt wysoki poziom tłuszczu w mleku, mleczarnia nalicza dodatkowe litry. Problem ten dotyczy zdecydowanej większości hodowców bydła mlecznego w Polsce.
 
W ocenie radcy generalnego MRiRW Zofii Krzyżanowskiej zniesienie redukcji współczynnika tłuszczowego, może nam pozwolić na zbilansowanie produkcji do kwoty mlecznej. Jej zdaniem Polska może uzyskać w tej sprawie poparcie Bułgarii i Rumunii, a może również Francji, a wtedy Komisja Europejska przyjmie tę propozycję.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec

    Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o zmianach we wspieraniu przez ARR zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl