| Autor: redakcja6

Kanada - Mięso zakażone bakterią E. Coli

Ze względu na wykryte skażenie mięsa wołowego bakterią E. Coli., ze sklepów w Kanadzie wycofano ponad 1500 rodzajów jego produktów.

Kanada  - Mięso zakażone bakterią E. Coli
Bakteria E. Coli znajdująca się w mięsie może prowadzić do upośledzenia funkcji nerek. W Kanadzie potwierdzono już przypadki zachorowań związanych z tego rodzaju skażeniem. Od kilku dni, sprawa ta jest jedną z najczęściej poruszanych w kanadyjskich mediach, gdyż ma ona wymiar nie tylko sanitarny, ale i polityczny. Sprawa jest dyskusyjna, ponieważ inspekcja sanitarna wstrzymała wcześniej transporty skażonego mięsa do Stanów Zjednoczonych, a do Kanady dopiero trzy dni później.

 
Firma eksportująca swoje produkty, dostarczała mięso wołowe i jego przetwory do 41 stanów USA. Około miesiąca temu, amerykańskie służby graniczne i kanadyjska inspekcja sanitarna, wykryły w partii mięsa bakterię E. Coli. Kontrolerzy zaczęli sprawdzać też inne partie mięsa i wyniki się potwierdziły. 13 września wydano zakaz przywozu skażonego mięsa do USA, natomiast dopiero po trzech dniach – do Kanady.

 
Z powodu tej sytuacji cierpią kanadyjscy hodowcy. Cieszący się do tej pory zaufaniem konsumentów, obecnie nie mogą sprzedać krów i ponoszą straty. Firma, która produkowała skażone mięso skupowała około jednej trzeciej bydła sprzedawanego przez kanadyjskich hodowców. Zamknięcie zakładu wpłynie zatem na ogromne ich straty. Komentarze pojawiające się temat tej sytuacji powodują, że problemy jednego dużego zakładu nie są już tylko lokalnymi i łatwymi do szybkiej identyfikacji kłopotami.

 
Poprzedni przypadek skażenia mięsa w Kanadzie miał miejsce cztery lata temu. Wtedy chorobą zarażonych zostało kilkaset osób. Natomiast skażenie wody bakterią E. Coli pochodzącą z odchodów to zdarzenie sprzed 12 lat. Cała ironia polega na tym, że to właśnie kanadyjski naukowiec wynalazł szczepionkę przeciw E. Coli u krów.


Tagi:
źródło: