| Autor: redakcja11

Polska trzecim eksporterem wołowiny poza UE

W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. łączny wolumen eksportu wołowiny z UE w ekwiwalencie tuszy wyniósł 385,6 tys. t i był o 55,4 tys. t, czyli o 16,8%, większy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Polska trzecim eksporterem wołowiny poza UE

Eksport wołowiny z Polski

Jak podaje Eurostat, Polska była krajem, z którego przyrost wolumenu wywozu na rynki pozawspólnotowe był największy. Eksport z naszego kraju w okresie I-VII 2016 r. zwyżkował o 9,3 tys. t (r/r) czyli o 32,6%. Zatem przyrost ten stanowił 16,8% całkowitego wzrostu wolumenu sprzedazy z UE, a łączny wolumen 37,7 tys. t uplasował Polskę na trzecim, zaraz po Niemczech (46,2 tys. t) i Hiszpanii (43,3 tys. t) miejscu pod względem wielkości wywozu wołowiny na rynki krajów trzecich. Natomiast gdybyśmy takie porównanie przeprowadzili po pierwszych siedmiu miesiącach 2015 r. to Polska była wtedy piątym największym eksporterem wołowiny na rynki pozaunijne.

 

Jak wskazują eksperci BGŻ BNP Paribas, tylko nieznacznie mniejszy niż w Polsce, wolumen przyrostu eksportu odnotowano w Chorwacji, gdzie wywóz wzrósł o 9,1 tys. t, czyli był ponad dwa razy większy niż w pierwszych siedmiu miesiącach 2015 r. Istotnie, bo o 6,4 tys. t, czyli o 79%, wzrósł eksport wołowiny z Rumunii. W przypadku tych dwóch krajów było to efektem większej, odpowiednio o 8,0 i 5,1 tys. t, sprzedaży zwierząt żywych.

 

Eksport z Hiszpanii wzrósł o 5,5 tys. t, z Holandii o 5,4 tys. t, a z Irlandii o 5,2 tys. t. Warto też zaznaczyć znaczące dynamiki wzrostu wysyłek wołowiny z takich krajów jak Portugalia (o 435%, tj. 4,1 tys. t) oraz Słowacja (o 232%, tj. o 3,6 tys. t). Spadł natomiast o 6% z Francji i 12% z Wielkiej Brytanii. Ponadto, dynamika wzrostu eksportu z krajów UE-15 wyniosła 7% i była mniejsza niż z pozostałych trzynastu krajów Wspólnoty, z których sprzedaż w pierwszych siedmiu miesiącach zwiększyła się o 49%.

Według danych Eurostat, z Unii, najbardziej dynamicznie, rozwijał się eksport zwierząt żywych, których sprzedaż na rynki pozaunijne zwyżkowała o 30,8% do 125,9 tys. t w masie tuszy. Wysyłki mięsa mrożonego zwiększyły się o 26,0% do 64,2 tys. t, a świeżego i schłodzonego o 10,8% do 63,1 tys. t. Z kolei wolumen sprzedaży na rynki zewnętrzne podrobów wołowych wzrósł o 1,6% do 70,6 tys. t, zmalał natomiast przetworów i konserw - o 2,1% do 20,9 tys. t.

 

Należy dodać, że w lipcu 2016 r. dynamika wzrostu eksportu wołowiny z UE wyniosła 5,4% i jednocześnie była zdecydowanie niższa niż łączna w pierwszej połowie roku, kiedy to eksport zwiększył się o 18,9%. Było to w szczególności wynikiem mniejszego o 12,8% niż w lipcu ub.r. wywozu zwierząt żywych, a także słabszego, bo 5,4%., wzrostu sprzedaży mięsa świeżego i schłodzonego, w odniesieniu do 12% w pierwszym półroczu.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!