| Autor: redakcja1

Polski handel zagraniczny wołowiną

Polska wołowina jest konkurencyjna cenowo na rynku unijnym, co sprzyja większemu eksportowi tego mięsa z Polski.

Polski handel zagraniczny wołowiną
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2017 r. z kraju wysłano 267 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, czyli o 6% więcej niż w porównywalnym okresie 2016 r. Największy udział - 92% w strukturze asortymentowej eksportowanych produktów wołowych i cielęcych zajmowało mięso.
 
Szacuje się, że w całym 2017 r., ze względu na wzrost produkcji wołowiny, eksport produktów wołowych i cielęcych będzie o 4–5% wyższy niż w 2016 r. i ukształtuje się na poziomie 450–460 tys. ton. W 2018 r. trend zwyżkowy w eksporcie produktów wołowych i cielęcych z Polski prawdopodobnie zostanie utrzymany, jednak jego dynamika będzie mniejsza.
 
Import żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych do Polski jest nieznaczny. W okresie od stycznia do lipca 2017 r. sprowadzono 28 tys. ton produktów wołowych i cielęcych w przeliczeniu na ekwiwalent tusz, a więc o 9% mniej niż przed rokiem. Największy udział w przywozie miało mięso 56%, zwłaszcza świeże i schłodzone.
 
Spory udział w przywozie stanowił również żywiec wołowy i cielęcy - 40%, którego sprowadzono 83,5 tys. sztuk. Przywóz cieląt wyniósł 24,4 tys. sztuk, a przywóz bydła hodowlanego – 12,3 tys. sztuk. Prognozuje się, że zakup asortymentu wołowego i cielęcego w całym 2017 r. może być o 2% niższy niż w 2016 r. i wynieść 54 tys. ton. W 2018 r., w ocenie analityków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, import produktów wołowych i cielęcych, a zwłaszcza żywca może być większy niż w 2017 r.


Tagi:
źródło: