Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Polsko-Turecka współpraca w hodowli bydła

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniu 6 marca 2014 roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podpisał...

W dniu 6 marca 2014 roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podpisał porozumienie o współpracy z Tureckim Związkiem Hodowców Bydła. Podpisano je podczas Polsko-Tureckiego forum Gospodarczego, które odbywało się w Stambule z udziałem Prezydentów obu krajów – Bronisława Komorowskiego oraz Abdullaha Güla.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Porozumienie dotyczy współpracy dotyczącej rozwoju hodowli bydła mięsnego w Turcji, wzajemnej wymiany doświadczeń a także kooperacji w zakresie przygotowania profesjonalnej kadry dla hodowli w Turcji we współpracy z polskimi uczelniami o profilu rolniczym. Program przewiduje również wizyty hodowców a także organizacje wspólnych projektów szkoleniowych i seminariów dla hodowców z obu krajów. Podpisane porozumienie jest rezultatem szeregu spotkań w Ministerstwie Rolnictwa w Turcji, Agencji Mięsa i Mleka, oraz Związku Hodowców Bydła, jakie miały miejsce podczas pobytu w Ankarze delegacji PZHiPBM w lutym br. . W ich trakcie omawiano także warunki wznowienia eksportu polskiego mięsa wołowego oraz zwierząt żywych na rynek turecki. Zidentyfikowano istniejące bariery oraz omówiono sposoby ich eliminacji.

Zarząd PZHiPBM podejmie, we współpracy Ministerstwem Rolnictwa działania, których celem jest ponowne otworzenie dużego rynku tureckiego dla polskich producentów.

PZHiPBM jest organizacją zrzeszającą hodowców i producentów bydła ras mięsnych w Polsce. Od 1994 roku czynnie reprezentuje ich prawa oraz interesy w kraju i za granicą. Jest jedynym w Polsce podmiotem upoważnionym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg oraz oceny wartości użytkowej ras mięsnych. Zajmuje się monitorowaniem stanu populacji bydła mięsnego, a także koordynacją i realizacją programów hodowlanych.

Związek Hodowców Bydła w Turcji zajmuje się przede wszystkim hodowlą bydła mlecznego, jednak z uwagi na wzrastający popyt na mięso wołowe, rozpoczyna pracę nad objęciem oceną wartości hodowlanej i użytkowej stad bydła mięsnego. Rozwój hodowli bydła mięsnego jest również istotnym elementem działania Tureckiego Ministerstwa Rolnictwa, co stwarza korzystne warunki do wzajemnej współpracy w ramach podpisanego przez prezesów obu związków porozumienia.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • play Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%
  • Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%

    Końcówka sezonu zbioru zbóż charakteryzuje się zmniejszonym podażem ziarna i delikatnie rosnącymi cenami skupu. Na terenie Polski, ceny skupu zbóż konsumpcyjnych są większe o 20% w...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl