Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrost produkcji wołowiny w UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z ostatnich prognoz Komisji Europejskiej z lipca tego roku, w 2014 r. produkcja netto...

Jak wynika z ostatnich prognoz Komisji Europejskiej z lipca tego roku, w 2014 r. produkcja netto wołowiny oraz cielęciny w Unii Europejskiej ukształtuje się na poziomie 7,522 mln ton, czyli będzie o 1,4% wyższa niż w 2013 r., kiedy odnotowano aż 3,9% spadek w skali roku - podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W 2015 r. produkcja mięsa wołowego wzrośnie o następne 2,3% do 7,692 mln ton. Przyrost ten będzie wynikał z procesu zwiększania się stada bydła mlecznego w większej liczbie krajów UE, co z kolei jest odzwierciedleniem wyższych cen mleka, a także zniesienia kwot mlecznych od 2015 r.
 
W pierwszych czterech miesiącach odnotowano zniżkę przywozu mięsa wołowego o 4,7% do Wspólnoty. Dostawy tego gatunku mięsa z Brazylii utrzymywały się na stabilnym poziomie, ale za to zmalały z Urugwaju i Argentyny. Rynek unijny stał się nieco mniej atrakcyjny w odniesieniu do rynku azjatyckiego, w szczególności do chińskiego.
 
Więcej wołowiny z Ameryki Południowej trafiało również do Rosji. Tym niemniej Komisja Europejska przewiduje, że w dalszej części roku dostawy wołowiny do Wspólnoty nieco wzrosną. W tym roku Wspólnota zakupi prawdopodobnie 301 tys. ton wołowiny, a więc o 0,9% mniej niż przed rokiem. Po dwóch latach znacznej zniżki produkcji wołowiny na rynku unijnym, odbudowa wytwórczości tego gatunku mięsa wpłynie na zwiększenie się jego wywozu.
 
Jak prognozuje Komisja w 2014 r. kraje Wspólnoty wyeksportują prawdopodobnie 169 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 4,6% więcej niż przed rokiem. W następnym roku dynamika wzrostu eksportu będzie już niższa i osłabnie do poziomu 1%.
 
W 2014 r. spożycie wołowiny ogółem w UE-28 zwiększy się o 1,2% do 7,655 mln ton, a w 2015 r. wzrośnie o kolejne 2,2%. Konsumpcja tego gatunku mięsa przypadająca na jednego mieszkańca w 2014 r. będzie kształtować się w granicy 10,5 kg/osobę (w wadze produktu), czyli to o 0,9% więcej niż w 2013 r.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl